Ipari távfelügyelet műholdak segítségével

Ipari távfelügyelet műholdak segítségével

Ipari távfelügyelet műholdak segítségével

gyártás

2 perc

Az Internet of Things segítségével a távol eső raktárak, telepek is könnyedén ellenőrizhetőek az interneten keresztül. Az ipari IoT-díjas Myriota eszközei a Föld körül keringő műholdak segítségével továbbítják a folyamatos mérések adatait.

Az ausztrál startup elsődleges célja az volt, hogy az országban, a hatalmas kiterjedésű sivatagok területein lévő víztartályok szintjét monitorozzák. Ehhez pedig elegendőek legyenek a bankkártya méretű, műholdakkal kommunikálni képes eszközök. Egyelőre néhány sikeres teszten vannak túl, a fejlesztés később nagy segítség lehet nemcsak a víztartályok, hanem bármilyen távoli megfigyelés esetén.

Veszélyes folyadékok megfigyelése az M2M segítségével

A vállalkozás gyakorlatilag alacsony fogyasztású, műholdas kommunikációra képes elemekkel szerelte fel az egyszerű nyomásérzékelőket, melyek így hosszú távon is képesek felügyelni a tartályokban lévő folyadék szintjét. A projekt az ausztrál és az új-zélandi kormány támogatásával jöhetett létre.

A márciusban kezdődött próbaüzem a tervek szerint hat hónapig tart majd, ezalatt harminc szenzoron fogják tesztelni a készülékek működőképességét, valamint az egész rendszer anyagi megvalósíthatóságát.

Az egyik vezető mérnök, Andrew Beck szerint a telepítéshez semmilyen bonyolult szerelői tapasztalatra nincs szükség, bárki tudja telepíteni a szenzorokat, aki tud kezelni egy egyszerű fogót és gyorskötözőket. Ahogy elmondta „a kommunikációs technológia önmagában nagyon bonyolult, de felhasználói szintről olyan egyszerűvé kell tennünk a megoldást, hogy bárki képes legyen használni”.

Kétmillió dollárral kezdték

Az ötlet még 2015-ben a Dél-Ausztrál Egyetemen született, és az ExactEarth kanadani műhold-üzemeltető cég annyira látott benne fantáziát, hogy kétmillió dollárt befektetett a vállalkozásba. A projekt részeként a fejlesztők az ország poláris pályán keringő műholdjaihoz is hozzáfértek. A poláris pálya azt jelenti, hogy az űreszközök a sarkok fölött haladnak el, miközben a bolygó lassan elfordul alattuk. Így az egyenlítőnél elhelyezett kommunikációs eszközök legalább 12 óránként kapcsolatba tudnak lépni egy szerkezettel.

Még 2016-ban nyilatkozta Alex Grant, a cég vezetője, hogy a szolgáltatást szenzoronként 1-2 dolláros havi díj fejében kínálnák, kétféle konstrukcióban. Az egyoldalú megoldásban a szenzorok naponta párszáz bájtnyi adatot továbbítanának a felhőbe, míg a kétoldalú kommunikációt is lehetővé tévő csomagban a felhasználó akár különböző parancsokat is továbbíthat a műholdak áthaladása során (kb. 10-15 percig). Ez utóbbi feltételezi, hogy a rendszert nemcsak tartályok monitorozására, hanem akár bonyolultabb mérőeszközök vezérlésére is használni lehetne.

Májusban a csapat mintegy 100 vállalkozás közül emelkedett ki győztesként a 2017-es IoT World konferencián, ahonnan elhozhatták a legjobb ipari IoT startupnak járó díjat.

Forrás: IoT Hub