A negyedik ipari forradalom okos, zöld és emberi

A negyedik ipari forradalom okos, zöld és emberi

A negyedik ipari forradalom okos, zöld és emberi

gyártás

2 perc

Minden eddiginél nyitottabb gondolkodásra és az innovatív technológiák integrálására van szükség – ebben volt teljes az egyetértés az idei think.BDPST konferencián.

Április 4-5-én mintegy ötszáz látogató részvételével zajlott a közép-kelet-európai régió legfontosabb innovációs fóruma. Az Antall József Tudásközpont által szervezett eseményen a Visegrádi Együttműködésben részt vevő országok politikai, gazdasági és tudományos életének legfontosabb szereplői találkoztak.

A konferencia vendégországa idén a régióval hagyományosan rendkívül jó gazdasági és tudományos kapcsolatokat ápoló Egyesült Királyság volt.

Iain Lindsay brit nagykövet köszöntőbeszédében kiemelte: országa kiemelkedő szerepet játszik abban, hogy az Európai Unió élen járjon a kutatások területén. Ehhez magas hozzáadott értékre és a világra való nyitottságra van szükség. A Brexit kimenetelétől függetlenül az Egyesült Királyság folytatja kutatási együttműködéseit európai partnereivel.

„A kis- és közepes vállalkozások teljesítménye biztató, és azt is jó látni, hogy egyre több magyar startup cég választja Nagy-Britanniát a világpiacra való betöréshez” – mondta a nagykövet.

„Miután több nagy cég is telepített Magyarországra gyártókapacitást, most arra ösztönözzük őket, hogy mérnöki és szolgáltató tevékenységet hozzanak az országba” – mondta Menczer Tamás, Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára. Hozzátette: „évről évre rekordot dönt a Magyarországra érkező befektetések száma. 2018-ban az innovációs szektorban 29 projektet zártak le, ami 60 százalékos növekedés az egy évvel korábbi szinthez képest”.

A 2019-es think.BDPST fókuszában a digitalizáció, a különféle intelligens megoldások, valamint az ezekkel kapcsolatos különféle kihívások álltak. A résztvevők nemcsak a fő témákkal kapcsolatos már meglévő vagy jövőbeli problémákra keresnek válaszokat, hanem arra is, hogy a felmerülő ötleteket miként lehet jól működő gazdasági vállalkozásokon keresztül megvalósítani.

Kimmo Rönkä, a University of Art and Design Helsinki Jövő Otthona Intézetének vezetője elmondta: a negyedik ipari forradalom okos, zöld és emberi lesz. „A jövőnknek intelligensnek kellene lennie. Muszáj az intelligens technológia felé fordulnunk, mert nincs ’B’ bolygónk. Olyan kihívásokkal teli időszakban élünk, ahol integrálnunk kell az innovatív technológiákat, de ehhez globálisan is minden eddiginél nyitottabb gondolkodásra van szükség” – fejtette ki a szakember.

Hasonlóan vélekedett Akira Maeda, a Japán Tudományos és Technológiai Ügynökség professzora is. Szerinte nem elég, ha mindig csak a szakma tekintélyei vitatják meg a folyamatokat, mindenkit be kell vonni a technológiai újításokba, mert az átlagembereknek is érteniük kell, hogy merre fejlődünk.