A guruló robot könnyedén veszi az akadályokat

A guruló robot könnyedén veszi az akadályokat

A guruló robot könnyedén veszi az akadályokat

gyártás

2 perc

A Boston Dynamics újított robotjain: emberi lábakra hasonlító végtagok helyett immár kerekeken gurulnak a gépek, egyensúlyukat pedig tökéletesen megőrzik.

Az Alphabet leányvállalata, a Boston Dynamics átalakította az általa fejlesztett robotok fizikai felépítését. Az eredeti Atlas robotról 2013-ban rántották le a leplet, és akkor még a humanoid felépítésre hajtott a gyártó. A nemrég bemutatott típus azonban már arról árulkodik, hogy a cég kevésbé emberi megoldásokat keres. 

Az alapító Marc Raibert egy konferencián mutatta be az egyelőre még kísérleti fázisban lévő, „rémálmokat ébresztő” külsejű gépezet jellegzetességeit. A Handle-nek egyszerre vannak lábai és kerekei, ez a dupla megoldás állítólag sokkal hatékonyabbá teszi a mozgást. A robot még kis méretű görgőivel is könnyen kezeli a nagy rakományokat – ennek köszönheti fantázianevét is (a to handle angolul azt jelenti, hogy kezelni valamit).

Bár felmerülhet a kérdés, hogy vajon az apró kerekeken mennyire mozog esetlenül a gép, de a beépített hardver- és szoftverfejlesztéseknek köszönhetően egészen ügyesen kiegyensúlyozza magát, még akkor is, ha nagysebességgel forog körbe-körbe vagy tárgyakon ugrál át. 

Ezzel a lépéssel a Boston Dynamics lecsökkentheti a prototípusának kiadási költségeit, ami segítséget jelenthet a valószínűsíthetően pénzügyi problémákkal küzdő cégnek. A TechCrunch összegzése szerint az Alphabet állítólag megpróbálta eladni a Boston Dynamicsot a Toyotának és az Amazonnak múlt tavasszal, január végén pedig szintén a hírportál cikkezett arról, hogy a cég azon műholdjaitól is megválna, mellyel élő képeket közvetített volna a felszínről.

A fentiek szerint úgy látszik, hogy két járható út közül választhat a fejlesztőcég: az Alphabet kereskedelmi forgalomba hozza nagyszabású álmait, vagy végképp búcsút int nekik. A Handle még mindig nem tűnik piacképesnek, ennek ellenére az antropomorfizmustól való búcsú és a gyakorlati hasznossághoz való közeledés talán elég bevételt jelent majd az Alphabetnek ahhoz, hogy megtartsa a Boston Dynamics-t.