Ne füstölögjön: leszokhat a cigiről okosan is

Ne füstölögjön: leszokhat a cigiről okosan is

Ne füstölögjön: leszokhat a cigiről okosan is

egészség

4 perc

Internetkapcsolattal rendelkező öngyújtót dobott az M2M-piacra a Quitbit. Az új fejlesztést nemcsak a cigaretták meggyújtására lehet használni, de segít leszokni a dohányzásról is. Az innovatív termék ugyanazon az elven működik, mint a többi „motivációs” eszköz, mint például az egészségesebb, sportosabb életre ösztönző, vagy jobb alvást biztosító karkötők.

Az öngyújtó működése hasonló, mint az autókban található szivargyújtóké; nem használ nyílt lángot. Emellett egy letölthető applikációval tárolja a dohányzó szokásait, így feljegyzi, hogy mennyi idő telt el az utolsó dohányzás óta, hány cigaretta fogyott el, és a napi átlaghoz viszonyítva ez mekkora eltérést jelent. Ehhez hasonló letölthető alkalmazás ugyan már megszámlálhatatlanul sok van az interneten, de kézzel fogható hardvert most párosítanak hozzá először.

Az egyedi beállításokkal személyre lehet szabni a dohányzási szokásokat, így egy előre eltervezett/remélt leszokási folyamatot tökéletesen lehet követni. A napi cigaretta limit számlálása mellett ugyanis az „elfüstölt” időt is méri, illetve, hogy a különböző időszakokban mennyire „aktív” a felhasználó. Kérdés csak az, hogy az adatokat mennyire torzítja az öngyújtó barátoknak történő kölcsönadása.

Odafigyel az egészségére? Akkor ezt feltétlenül olvassa el: "Ennivaló" M2M: tudja, hogy mi kerül a tányérjára? >>A Quitbit terméket emellett elektromos cigarettákkal és nikotintapaszokkal is lehet használni, illetve az USB-csatlakozással le-, illetve feltölthetőek az adatok. A termék alapötlete két baráttól származik, akik korábban mindketten „füstöltek”. „Amikor pár évvel ezelőtt elhatároztam, hogy leszokom a dohányzásról, megkérdezték tőlem, hogy hány szálat szívok el egy nap, de nem tudtam pontos választ adni. A munkahelyen a cigiszünetekben ugyanis gyakran előfordult, hogy más dobozából vettünk ki pár szálat, így a folytonos kölcsönök miatt lehetetlen volt követni, hogy mennyit dohányoztam. A Quitbittel ugyanakkor csak az öngyújtót kell kisajátítani, így kézben tartható a dohányzási, leszokási folyamat” – mesélte Ata Ghofrani, az egyik feltaláló.

„Habár a későbbiekben is mindenkinek a saját döntése és felelőssége lesz, hogy mikor és hányszor gyújt rá, az öngyújtó motivációs és figyelmeztető eszköz is lehet. Az elv hasonlít a fitneszkarkötőkéhez, amelyek mérik és mutatják, hogy az adott mozgással mennyi energiát égettünk el” – tette hozzá Ghofrani.