Játékosan gyógyulhatnak a gyerekek

Játékosan gyógyulhatnak a gyerekek

Játékosan gyógyulhatnak a gyerekek

egészség

4 perc

Intelligens fejlesztés teheti könnyebbé játékos formában a légzési nehézségekkel küszködő gyermekek életét.

Az Alvio inhalátorának segítségével ugyanis a betegek úgy edzhetik tüdejüket, hogy eközben videojátékok szórakoztatják őket, így nem figyelnek arra, hogy valójában légzőgyakorlatokat végeznek.

A készülék fejlesztői szerint a kutatásaikat elsősorban az inspirálta, hogy az Egyesült Államokban egyre súlyosabb problémát jelentenek a különféle légzőszervi betegségek. Az Alvio egyik alapítója, az orvosi eszközök tervezésében 18 éves szakmai tapasztalattal rendelkező Corey Wilson-Wirth elmondta: a légzési nehézségek és az asztma a harmadik leggyakoribb oka annak, hogy a 15 év alatti gyermekek kórházba kerülnek. Az ápolás ideje alatt pedig évente több mint 14 millió tanóráról maradnak le a betegségük miatt.

Teddy maci vigyáz a gyerekek egészségére >>Ha viszont az asztmás betegek figyelemmel kísérik az állapotukat, és elvégzik a megfelelő légzőgyakorlatokat, akkor ez a tanulmányok szerint az esetek 86 százalékában szükségtelenné teszi a gyógyszerek használatát. A kutatások azt is kimutatták, hogy a légzőizmok edzése csökkenti a fulladás gyakoriságát, és sokkal kevesebb alkalommal igényel a beteg sürgős beavatkozást vagy segítséget. A piacon beszerezhető készülékek azonban nem alkalmasak az egészségi állapot nyomon követésére és az adatok tárolására, a technológia ebből a szempontból évtizedek óta nem fejlődött – emelte ki Corey Wilson-Wirth.

Az Alvio intelligens légzőkészülék azonban változást hozhat ezen a területen. Az eszköz működése egyszerű: az inhalátor Bluetooth Smart kapcsolaton keresztül kommunikál az okostelefonokkal és táblagépekkel, amelyeken a gyermekek különböző videojátékokat látnak. A játékokban lévő karakterek mozgását a betegek a légzésük ritmusával tudják irányítani.

Az egyik játék például egészen olyan, mintha az ember a tüdejével emelgetne súlyokat – mondta el a fejlesztő. A játék főszereplőjének az a feladata, hogy az útja során különféle tárgyakat gyűjtsön össze pontokért, a karaktert a légzés ütemének megfelelően lehet fel-le mozgatni a képernyőn.

A kis betegek légzéséről eltárolt adatokat az eszköz egy felhőalapú rendszernek továbbítja, így az információkhoz a szülők és az orvosok is könnyedén és azonnal hozzájutnak. A szülők ráadásul külön értesítést is kaphatnak az okostelefonjukra egy közelgő asztmaroham előtt, ezáltal olyan szoros figyelemmel kísérhetik gyermekük egészségi állapotát, mint korábban soha.

Forrás: IoT News Network