Intelligens segítség az asztmásoknak

Intelligens segítség az asztmásoknak

Intelligens segítség az asztmásoknak

egészség

2 perc

Bármilyen inhalátort okoseszközzé tehet a francia Biocorp fejlesztése. Az Inspair-t elég csak a fúvókára erősíteni, és méri egyebek közt a szerkezet használatának rendszerességét, így a fejlesztők reményei szerint jobban elkerülhetőek a nagyobb vészhelyzetek.

Jacques Gardette, a Biocorp alapítója és vezérigazgatója elmondta, olyan innovatív megoldásokat szeretnének kidolgozni, melyek megkönnyítik a krónikus betegséggel élők kezelését. Mostani érzékelőjükkel a krónikus tüdőbetegségekben (mint például az asztma vagy a krónikus obstruktív légúti betegség, azaz a COPD) szenvedők életét szeretnék megkönnyíteni, akiknek száma sajnos egyre emelkedik.

Viselhető kiegészítőkkel az asztma ellen

Az asztma a légutak krónikus betegsége, olyan gyulladás és irritáció a hörgőkben, amely különféle kiváltó okok esetén túlzott reakciót eredményez, a légzés nehézzé válásához, légszomjhoz, száraz köhögéshez és ziháláshoz vezet.

Világszerte körülbelül 334 millió ember kénytelen együtt élni ezzel a betegséggel, amely nem megfelelő ellenőrzés mellett jelentősen befolyásolhatja mindennapi életüket. Franciaországból ebből adódóan évente több mint félmillió sürgősségi ellátást igénylő eset fordul elő, a halálesetek száma pedig évi 1000 és 1500 közé tehető.

A COPD egy lassan kialakuló, légúti elzáródással járó krónikus tüdőbetegség, amely általában az idősebb korosztály tagjainál fordul elő hosszantartó mérgezés, az esetek legnagyobb többségében dohányzás eredményeként. A betegség a legtöbb európai országban több halálesetért felelős, mint az AIDS vagy az influenza. Kezelése nem egyszerű, inhalátor használatát és/vagy hörgőtágító gyógyszer szedését igényli.

Az új fejlesztésnek köszönhetően könnyebben betartható a kezelés, egyszerűbbé tehető a beteg és az egészségügyi személyzet közötti kapcsolattartás, hiszen segítéségével biztosítható a terápia valós idejű nyomon követése. Az Inspair ugyanis képes átalakítani bármilyen jelenleg is elérhető inhalátort csatlakoztatott készülékké, így rögzíthetővé válnak az inhaláláshoz kapcsolódó adatok és biztosítható az optimális kezelés.

A rendszer automatikusan rögzíti a napi inhalációkkal kapcsolatos adatokat, biztosítja a használat előtt felrázandó tartály megfelelő előkészítését és a helyes inhalálást, ezzel pedig nemcsak használója életét könnyíti meg, hanem várhatóan a kórházi kezelések idejét is csökkentheti.

Forrás: Today's Medical Developments