Életmentés M2M-módra: kulcstartó válaszol az orvosnak

Életmentés M2M-módra: kulcstartó válaszol az orvosnak

Életmentés M2M-módra: kulcstartó válaszol az orvosnak

egészség

2 perc

Egy súlyos balesetet követően vagy szívroham, agyvérzés, illetve komoly allergiás reakció esetén létfontosságú, hogy a sérültek és betegek szakszerű, a kórelőzményeiknek megfelelő és gyors ellátásban részesüljenek. Néha azonban nincs mód arra, hogy a sürgősségi ellátás során a beteg minden nélkülözhetetlen információt megosszon a mentősökkel vagy az orvossal, egy elhibázott terápia viszont csak tovább ronthatja a helyzetet.

Ez a probléma szerencsére ma már könnyedén kiküszöbölhető az úgynevezett NFC Medic-nek köszönhetően, amely egy NFC-technológiával felszerelt chip. A Near Field Communication különféle szabványok összessége, amelyek rövid hatótávolságú, kétirányú kommunikációt tesznek lehetővé. A technológiát főleg okostelefonoknál és más hordozható eszközöknél használják kis mennyiségű adat mozgatására, egyebek között elektronikus fizetéseknél. A chipet egyszerűen beépítik karkötőkbe, kulcstartókba vagy plasztikkártyákba, majd ezt követően egy NFC-leolvasóhoz érintve azonnal elérhetővé válnak a tulajdonosának orvosi leletei, kórelőzménye és az aktuálisan alkalmazott gyógyszerek listája.

Szívesen olvasna még NFC-vel működő fejlesztésekről? Gardróbfrissítés: sziporkázzon okosékszerrel >>A speciális chipet nemrég a dubaji sürgősségi ellátást biztosító egyesület (Dubai Corporation for Ambulance Services) is tesztelte járműveiben, a mentőszolgálat emellett egy okostelefonra letölthető alkalmazást fejlesztett ki. Az applikációban a betegek feltölthetik az összes személyes adatukat, kórelőzményeiket, korábbi leleteiket, illetve megadhatják azt, hogy baleset vagy vészhelyzet esetén kit kell értesíteni családtagjaik vagy barátaik közül. Az információkat NFC-kapcsolaton keresztül lehet továbbítani a dekoratív karkötőbe, kulcstartóba vagy a kártyába épített chipre, így a beteg biztosra veheti, hogy a mentősök és orvosok minden szempontból megfelelő kezelésben részesítik.

A különleges érzékelő nem csak vészhelyzetekben bizonyulhat hasznosnak, de attól is megkíméli, hogy a szokásos rutinvizsgálatokra korábbi orvosi leleteinek súlyos paksamétáit kelljen cipelnie. A szakembernek elegendő hozzáérintenie az apró chipet az okostelefonban lévő NFC-leolvasóhoz és azonnal teljes rálátást kap a beteg egészségügyi állapotára, valamint az addig felállított diagnózisra.