Depresszió gyötri? Ettől azonnal jobb kedve lesz

Depresszió gyötri? Ettől azonnal jobb kedve lesz

Depresszió gyötri? Ettől azonnal jobb kedve lesz

egészség

4 perc

Ma már számtalan vállalkozás kínál olyan gépek közötti kommunikációra épülő fejlesztéseket, amelyek elviselhetőbbé teszik a súlyos betegségekkel - például Alzheimer-kórral, demenciával, depresszióval vagy makula-degenerációval - küszködők mindennapjait.

Kíváncsi cikkünk első részére is? Vegye fel a kesztyűt a mindennapi nyavalyákkal >>A mérnökök azt ígérik, hogy a viselhető technológia pár éven belül nagyon sok ember mindennapjait könnyíti meg. A hordható okoseszközök olyan, egyelőre gyógyíthatatlan betegségek orvoslásában jelenthetnek előrelépést, mint például az Alzheimer-kór, az időskori demencia, a diabétesz, a szem betegségei, vagy a depresszió. A fejlesztések rendkívül ígéretesek, bár a mindennapi használati tárgyakat összekötő Dolgok Internete (IoT = Internet of Things) által vezérelt orvoslás még mindig gyerekcipőben jár.

Cikksorozatunk második részében ismét olyan vállalatokat mutatunk be, amelyek már nagyon közel járnak ahhoz, hogy érdemben megkönnyítsék a súlyos betegséggel küzdők életét:

Perifériás neuropátia

A perifériás neuropátia az agyon és a gerincvelőn kívüli idegek betegségét jelenti, az egyensúly romlását, zsibbadást és elképesztő fájdalmat okoz. Sokszor egy durvább sérülés, fertőzés vagy az anyagcsere felborulása lehet a kiváltó oka, a betegeknél gyakran alakulnak ki fekélyek a lábon. A kezelés rendkívül drága; amerikai kutatások szerint évente fejenként csaknem 3,5 millió forintra rúg a terápiák összköltsége.

Orpyx Medical Technologies

A kanadai vállalat eszköze elsősorban a fekélyek kialakulásának megelőzésére összpontosít. Az okoskiegészítő a beépített érzékelők segítségével azonosítja, ha túlzottan nagy a nyomás a láb valamely részén. A kütyü az összegyűjtött adatok alapján egy intelligens karpántnak küld értesítést, ami fokozott megterhelés esetén elektromos jeleket továbbít a lábba a nyomás enyhítésére. A készülék abban is segít, hogy a betegek megfelelő pozícióban üljenek és feküdjenek.

NeuroMetrix

A Sensus Pain névre keresztelt készülék kicsit más oldalról közelíti meg az anyagcsere és véráramlási problémákat a lábban. A lábszárhoz rögzített eszköz a bőrön át stimulálja az idegeket, és elektromos jelekkel enyhíti a nyomást és a fájdalmat.

Az eszköz előzetesen konfigurálja az elektródák töltését, a páciensek egyetlen gombnyomással elindíthatják az egy órás kezelést. A kiegészítő kereskedelmi forgalmazását nemrég hagyták jóvá, a cég második negyedéves előrejelzése 3 ezer készülék eladását vetíti előre ebben az évben.

Depresszió

A depresszió tüneteit ma már szinte senkinek sem kell bemutatni, egy sokkoló adatot azonban érdemes megjegyezni; napjainkban a depresszió számít a 15 és 44 év közöttiek leggyakoribb betegségének.

GoodLux Technology

A harvardi orvosok startupja egy nagyon egyszerű elképzeléssel vágódott be a piacra, szó szerint egy kis napfényt juttatnak a levertséggel küszködők lelkébe. A fejlesztés azon az ősi igazságon alapul, hogy a kellemetlen közérzetet és a rosszkedvet hatékonyan enyhíti a szabad levegő és a fény.

A SunSprite egy napenergiával működő fénymérő, célja, hogy a betegeket kirángassa a szabadba. Az eszköz nyomon követi a napfény erősségét és az UV-sugárzás szintjét, hogy egyértelmű legyen, mennyi ideig érdemes és ajánlott a szabadban tartózkodni.

Empatica

Az E3 karpántba épített érzékelők azt segítik feltérképezni, hogy a testünk hogyan reagál különböző élethelyzetekben. A felhasználók az összegyűjtött adatok alapján tudatosan elkerülhetik az olyan stresszes szituációkat, amelyek rontanának állapotukon.

A fejlesztést már az Egyesült Államok légierejének pilótái között is bevetették, emellett olyan neves egyetemeken folynak a tanulmányok az eszközről, mint a Harvard, a Stanford vagy az MIT. A tervezők elképzelései szerint az idei év végéig egy lakossági felhasználásra alkalmas modellel is megjelennek a piacon.

Makula-degeneráció

A makula-degeneráció főleg idős korban fordul elő, szemfenéki meszesedésnek is szokták nevezni. A makula – vagyis a sárgafolt – az éleslátás helye, emellett ez az ideghártya-terület biztosítja olvasóképességünket is. A degeneráció ennek a betegségnek az esetében az ideghártya sejtjeinek pusztulásával jár, és gyakran teljes vakságot okoz.

ESight

Az ESight reklámja azt ígéri, hogy a betegek a fejlesztésnek köszönhetően olyan dolgokat is láthatnak, amelyekre egyébként nem lenne lehetőségük.

A kanadai vállalat egy olyan, leginkább szemüvegre emlékeztető kiegészítőt alkotott, amely kamerát, számítógépet, LED-kijelzőt és prizmát foglal magában. A készülék automatikusan úgy fordul el, hogy minél szélesebb körű képet adjon a betegeknek környezetükről, de a tervezéskor természetesen a perifériás látás biztosítására is hangsúlyt fektettek.

OrCam

Az izraeli cég egy picit más irányból ugrott neki a problémának; szemüvegük számítógépes algoritmusokon alapul, illetve szövegfelismerővel is rendelkezik. A tervezők szerint kevesebb, mint két másodperc alatt hanggá tudja alakítani a lefényképezett szövegeket, ezzel lehetővé téve az olvasást mindenki számára. Nagy előnye, hogy az eszköznek nincs szüksége aktív hálózati csatlakozásra, az akkumulátora akár egy teljes napig bírja, és még az útjelzőket is le tudja olvasni.

Forrás: Wearable Technologies