Okos zebrát adtak át Zuglóban

Kapcsolódó cikkek

Okos zebrát adtak át Zuglóban

Okos zebrát adtak át Zuglóban

biztonság

1 perc

Gyalogosmozgásra bekapcsoló LED-világítással szerelték fel a Herman Ottó Általános Iskola előtti gyalogátkelőhelyet.

A főváros első „okos zebrájának” közelében több iskola, sportpálya és napközis tábor is található, ráadásul tavaly májusban ennél az átkelőnél ütött el egy autó két diákot.

A Zuglói Közbiztonsági Nonprofit Kft. a Generali a Biztonságért Alapítvány támogatásával nemrég egy úgynevezett SafeCross intelligens gyalogátkelő rendszerrel szerelte fel az Egressy út és Kövér Lajos utca kereszteződésénél található átkelőt.

A SafeCross rendszer alapvetően egy messziről is jól látható LED-világítást jelent, amely gyalogosmozgásra kapcsol be. Az úttest mindkét oldalán egy-egy kamera figyeli, hogy érkezik-e valaki a zebrához, és ha igen, akkor mindkét irányból azonnal hat LED-lámpa lép működésbe.

Ezen kívül az úttest mindkét oldalán egy-egy reflektor is megvilágítja az átkelőhöz érkező gyalogost, így a járművezetők már messziről észlelhetik az átkelési szándékot.

Jelenleg a LED-lámpák tesztüzemmódban vannak, azaz folyamatosan villognak, hogy az arra közlekedő autósok hozzászokjanak az újdonsághoz. Amennyiben a Budapesti Közút Zrt. engedélyt ad, a rendszer átáll aktív üzemmódba – írta a Zuglo.hu.