Érezhet-e egy robot fájdalmat?

Érezhet-e egy robot fájdalmat?

Érezhet-e egy robot fájdalmat?

biztonság

2 perc

Egy német kutatócsoport azon dolgozik, hogy speciális reflexet programozzon a gépekbe: biztonságosabb ugyanis, ha egy ütés hatására „ők” is elrántják a „kezüket”.

A hannoveri Leibniz Egyetem munkatársai a robotok esetében is ugyanarra használnák a fájdalmat, amire az emberi test: védekező mechanizmusként  „A fájdalom megvéd minket. Próbálunk elhúzódni annak forrásától, hogy ne sérüljünk meg” – nyilatkozta Johannes Kuehn, a kutatócsoport egyik tagja.

Azt próbálják a robotok reakciói közé programozni, hogy a gép minden külső hatást osztályozzon: ha pedig a szerkezet úgy méri fel, hogy az adott ütés akár kárt is okozhat benne, akkor azonnal rántsa el az adott „testrészt”, így védheti saját épségét. Ahogy az egyetem által közzétett videóból is kiderül, nemcsak az érintésekre, hanem a túl forró vagy túl hideg tárgyak is hasonló választ válthatnának ki – olvasható az Index Tech rovatában.

Manapság egyre több hír érkezik arról, hogy a jövőben milyen sok munkahelyet vehetnek át a robotok. Ha egyszer ténylegesen megérkeznek a két lábon járó, valós gépi kisegítők akár az irodákba is, akkor fontos, hogy sok más funkció mellett képesek legyenek elkerülni az ütközéseket, és pontosan észlelni a környezetüket. Erre is lehet már példát találni, a Római Sapienza Egyetem kutatói néhány évvel ezelőtt egy olyan robotkart fejlesztettek ki, amely automatikusan kerülte az érintkezést, és minden irányba képes volt elmozdulni a tesztelő keze elől.