Ezt is tudja az intelligens metró

Ezt is tudja az intelligens metró

Ezt is tudja az intelligens metró

big data

1 perc

Most épp a londoniról, és nem a magyarról lesz szó, bár reméljük, hamarosan nálunk is egy felhőből felügyelik majd a mozgólépcsőket.

Az M2M-technológiának köszönhetően a londoni metrót üzemeltető cég azonnal értesül a mozgólépcsők esetleges meghibásodásáról: nem kell felesleges telefonok miatt késlekednie, már küldheti is a szerelőt. A kiérkező szakember szakmai tapasztalatát, a problémás lépcsőtől való távolságát az állomás személyzete egy képernyőn nyomon követheti, és ez alapján  tájékoztathatja az utasokat is.

Megelőzik a leállást

A mozgólépcsőkön található érzékelők azonnal regisztrálják a hibákat, és folyamatosan továbbítják az adatokat, vagy akár arra is képesek, hogy még a hibák bekövetkezése előtt észleljék azokat. A rendszer a Windows Embedded operációs rendszeren alapszik, amelyet többek között az italautomaták, az autókon belüli szórakoztató rendszerek vagy a bankkártya-terminálok is használnak.

Az elképzelések szerint ez a technológia 30 százalékkal javíthatja a londoni metró szolgáltatásainak színvonalát, és szintén 30 százalékos megtakarítást eredményez majd a sínhálózat működtetése során.

Milliárdos piac

A Cisco Systems IP-alapú hálózati megoldásai biztosítják mind az internetet, mind a legtöbb nagyvállalat, felsőoktatási és kormányzati intézmény számára az adatkommunikációs kapcsolatot. A Cisco az internetgazdaság hálózati eszközeinek világviszonylatban is legnagyobb gyártója és forgalmazója.

Előrejelzésük szerint a Dolgok Internetéhez, vagyis az IoT-hez 2020-ra 50 milliárd eszköz kapcsolódik majd IP-címmel.

Forrás: Smh.com.au