Stresszoldó autósülés – A nyugodt vezetés titka

Stresszoldó autósülés – A nyugodt vezetés titka

Stresszoldó autósülés – A nyugodt vezetés titka

autó

2 perc

Egy új eszköz modern szenzorok segítségével vezetés közben is ellenőrizheti a sofőr fizikai és mentális állapotát.

Az Active Wellness „okosülés” a huzatban található biometrikus rendszer segítségével érzékeli az energiaszint változását és a stressz-szint emelkedését, melyre egyedi derék- és hátmasszázzsal reagál.

A jövő kényelme

Olaf Biedermann, a fejlesztés mögött álló, autóipari berendezésekkel foglalkozó Faurecia fejlesztési igazgatója elmondta: termékük a személyre szabott kényelem magasabb szintjét jelentheti.

A tervezőcsapat célja az volt, hogy az emberek jobban érezzék magukat útközben, az ötéves munka során pedig arra a következtetésre jutottak, hogy ehhez részben egyéni és valós idejű adatokra van szükség.

Űrtechnológia az utakon

A kutatók az Ohiói Állami Egyetem kutatóival és a NASA mérnökeivel is együtt dolgoztak, utóbbi esetben azon szenzorok működését vizsgálták, melyek az emberi bőr érintése nélkül képesek az életfunkciók mérésére.

Ezek az érzékelők kerültek a Hoana Medical amerikai cég által kialakított ülésekbe, a technológia autóipari berendezések esetén történő kizárólagos használati joga pedig a Faureciát illeti.

Akadálymentes vezetés

Az üléspárnába épített szenzorokkal, az egyedi algoritmusokkal és jelfeldolgozó rendszerrel olyan rendszert sikerült kidolgozni, mely zökkenőmentesen üzemel akkor is, amikor a jármű mozgásban van, valós időben követi nyomon a sofőr állapotát és személyre szabott kezelést kínál.

Hangulatjavító homloktapasz

Az eszköz nem befolyásolja a használó kényelmét vagy az ülés külső megjelenését. A speciális fejlesztés további funkciója, hogy a sofőr fitneszkiegészítőjével is virtuálisan összekapcsolódhat, és az adatok szinkronizálása után a masszírozásnál azt is figyelembe veheti, hogy előtte sportolt-e a vezető, és ha igen, milyen edzésen volt.

A gyártó szerint kereskedelmi forgalomba öt éven belül kerülhet a termék.

Forrás: Reuters