Magyar fejlesztéssel láthatnak többet a robotsofőrök

Magyar fejlesztéssel láthatnak többet a robotsofőrök

Magyar fejlesztéssel láthatnak többet a robotsofőrök

autó

2 perc

Nemcsak a távoli Szilícium-völgyben dolgoznak a programozók a sofőr nélküli autók megalkotásán, hanem idehaza, a magyar fővárosban is.

Az óbudai Adasworks olyan kamerarendszer fejlesztésén dolgozik, mellyel más megoldásoknál energiahatékonyabb módon tájékozódhatnak a járművek. A cég nagy tempóban fejlődik, és szabványok kialakításával mutatja az utat az iparágnak – számolt be róla az Index Tech rovata.

Céljuk nem kisebb, mint hogy meghatározó szereplők legyenek az önjáró technológia kialakításában. A vállalat egy mesterséges intelligenciával támogatott számítógépes látás fejlesztésén dolgozik, ez lesz a robotsofőrök szeme.

Nemrégiben kezdeményezték egy szabvány létrehozását, melynek kidolgozását nemrég elfogadta egy iparági testület. Ebben az áll, hogy miként lehet mesterséges intelligenciát futtatni kis energiafelhasználású rendszereken. Ennek hála olyan célhardverek jöhetnek létre, amelyekkel a rendszerük 500 W körüli fogyasztása 10 W alá vihető le.

Kishonti László vezérigazgató szerint a halálos kimenetelű Tesla baleset nem mutatja önmagában azt, hogy a sofőr nélküli technológia kivitelezhetetlen és veszélyes lenne, ám jól példázza a radaros rendszerek (mint például amit a Google is használ) hiányosságait.

Az általuk használt egyszerű kamerák ugyanis ugyanúgy próbálják érzékelni az utat, mint ahogy azt a hús-vér sofőrök is teszik nap mint nap, ez pedig azzal az előnnyel is rendelkezik, hogy a ma használt utak és járművek épp erre vannak tervezve. A mellékelt videó mutatja is, milyen jól meg tudja különböztetni rendszerük egymástól a gyalogost, a biciklist, az autókat, de még külön az egyik gyalogos mögött húzott bőröndöt is.

Izgalmas fejlesztések tehát Magyarországon is vannak, és amekkora ütemben növekszik a cég, az sem kizárt, hogy az egyik vezető szereplő lehet majd a jövőben az önjáró autók piacán.