Autóba épített Nagy Testvér

Autóba épített Nagy Testvér

Autóba épített Nagy Testvér

autó

2 perc

A felső kategóriás járművekben egyre gyakoribb a beépített fedélzeti kamera, de ezek egyelőre inkább a kinti világot pásztázzák. Az új Qualcomm fejlesztés emellett a sofőr után is kémkedik, természetesen csupa jó szándékkal.

A Qualcomm a nemrég tartott CES-en mutatta be legfrissebb autós technológiáit, az általuk felturbózott Maserati pedig egy valóságos Nagy Testvér szintű felügyeleti rendszert rejt magában.

Az autó mind a négy oldalán megtalálható külső kamera segítségével teljes, 360 fokos képet kaphat, így folyamatosan figyelemmel lehet kísérni a gépjármű körüli történéseket, a kormányra szerelt darab pedig egyenesen a sofőr arcába bámul.

Utóbbi első hallásra kicsit ijesztőnek tűnhet, a magyarázat meglepően logikus: valójában egy arcfelismerő kameráról van szó, amely figyeli a vezető szemmozgását. Így könnyedén látható, hogy az illető tényleg az úton tartja-e a tekintetét, vagy valami éppen elteri a figyelmét. Ha például valaki a telefonját kezdené el nyomkodni vagy netalán elszunnyadna a volánnál, a rendszer azonnali hangjelzéssel figyelmezteti.

Az már most látszik, hogy szükség lesz még további finomhangolásokra, ugyanis a Las Vegas-i kiállításon a rendszert kipróbáló egyik újságíró arról számolt be, hogy az eszköz akkor is riasztott, amikor csak egy pillanatra kinézett az ablakon.

Úton a család - Babakamera a nagyobb biztonságért

A Qualcomm-nak további tervei is vannak, fontolgatják például, hogy szenzorokkal látják el a kormányt. Enrico Salvatori, a vállalat elnöke elmondta: a Snapdragon 820A chip nemcsak több információt jelenít meg a műszerfalon, de a sofőrről is több adattal szolgál a kocsi számára. A kormányba applikált érzékelők révén pedig olyan egészségügyi mutatók is mérhetővé válnának, mint például a pulzus vagy a vérnyomás, sőt még a véralkoholszint is, így ki lehetne iktatni az ittas vezetést.

Persze erre még jó pár évet várni kell, és ezen a területen várhatóan jóval hosszabb átfutási időkkel kell számolni, mint mondjuk a telefonok vagy a tabletek esetén.

Forrás: Techradar