Robotizálná a szőlőmetszést egy magyar cég

Kapcsolódó cikkek

Robotizálná a szőlőmetszést egy magyar cég

Robotizálná a szőlőmetszést egy magyar cég

agrár

2 perc

A szőlészetben bevethető robot kifejlesztésén dolgozik az InnovItech Kft. konzorciumban a Pécsi Tudományegyetemmel (PTE), a Bay Zoltán Kutatóintézet Nonprofit Kft.-vel és az SBS Kft.-vel.

A csaknem 860 millió forintból – a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) 618 millió forintos támogatásával zajló – program célja egy olyan önjáró robot létrehozása, amely képes a szőlőültetvényeken a metszési feladatok elvégzésére.     

A program keretében olyan, időjárási viszonyoktól függetlenül működő eszközt szeretnének létrehozni, amelynek „tudása” képes pótolni a tapasztalt szőlészek szakértelmét, így csökkenthető az ágazatban jelentkező szakember- és munkaerőhiány.     

A robot kamerák által rögzített képek segítségével fel tud majd térképezni egy ültetvényt. Segítségével lehetőség nyílik a szőlőtőkék különböző célok szerinti alakítására, illetve a növénykultúra folyamatos megfigyelésével a termőegyensúly, a hozam és a minőség ellenőrzésére. Továbbá a gép segíthet az egyes szőlőtőkék eredményességének vizsgálatában és az alkalmazott metszési technikák kiértékelésében is.

Újabb lépés a precíziós gazdálkodás felé

A cég közleménye szerint a fejlesztés a szőlészeti képzést is szolgálja a rendszer által begyűjtött ismeretanyag segítségével, valamint azzal, hogy modellezhetővé válnak az egyes metszési döntéshelyzetek.

A projekt konzorciumi formában valósul meg. A csoport vezetőjeként az InnovITech Kft. a szoftveres megoldások fejlesztéséért felel, támaszkodva a Pécsi Tudományegyetem szőlészeti szaktudására.

A robotikai szakismeretet a Bay Zoltán Kutatóintézet Nonprofit Kft adja, amit az SBS Kft. járműtechnikai platform kiépítésével kapcsolatos kompetenciája egészít ki. A szőlőtőkével kapcsolatos térbeli modellezés jelenleg folyamatban van a kutatóintézet miskolci laborjában.

Az InnovITech 2021-ben felkerült a BÉT50 listára. A Budapesti Értéktőzsde minden évben kiválasztja azt az 50 sikeres hazai vállalatot, amely verseny- és innovációs képessége folytán kimagaslik a hazai kkv-szektorból.

Forrás: