Napszemüvegbe költöztetné a virtuális valóságot a Facebook

Kapcsolódó cikkek

Napszemüvegbe költöztetné a virtuális valóságot a Facebook

Napszemüvegbe költöztetné a virtuális valóságot a Facebook

szórakozás

1 perc

A közösségi óriáscég holografikus optikával tenné lehetővé a drasztikusan vékonyabb VR-eszközök megvalósítását.

A VR-headsetek általában vaskos, búvárszemüvegre emlékeztető kialakítása hosszú távon nem jelent túl kényelmes viseletet, és a dizájnon is lehetne még bőven változtatni. 

A Facebook és leányvállalata az Oculus már jó ideje keresi a lehetséges megoldásokat. Most pedig a cég fel is villantotta egyik kísérleti eszközét, amely ígéretes lépés lehet a karcsúbb virtuálisvalóság-szemüvegek felé vezető úton – írta a hwsw.hu.

A kísérleti fejlesztés a jelenlegi testes lencséket holografikus optikákkal helyettesítené. Ez a megoldás a hagyományos lencséhez hasonlóan irányítja a felé érkező fényt, de vaskos üveg vagy műanyag helyett egy vékony fóliát használ.

Ezt a filmréteget a fókuszáláshoz ugyanakkor továbbra is megfelelő távolságban kell elhelyezni, amit a kutatók az úgynevezett polarizációalapú optikai tereléssel csökkentenének.

A Facebook Reality Labs (FRL) csapat már egy napszemüveghez hasonlító, úgynevezett proof-of-concept kísérleti készüléket is összerakott a technológiára építve. A kijelző teljes vastagságát kevesebb mint 9 milliméter alatt tudják tartani, miközben az eszköz a ma elérhető VR-headsetekhez hasonló – 92 fokos vízszintes és 69 fokos függőleges – látómezőt biztosít.