SMS-től az NFC-ig – Mobilfizetés lépésről lépésre

SMS-től az NFC-ig – Mobilfizetés lépésről lépésre

SMS-től az NFC-ig – Mobilfizetés lépésről lépésre

pénzügy

22 perc

A mobilfizetés sokaknak ma még csak az SMS-sel rendezett parkolást jelenti, a technológia viszont olyan sokat fejlődött, hogy a jövőben az okostelefonok akár a bankkártyákat is kiválthatják.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

A mobilfizetés alatt olyan tranzakciókat értünk, amelyeket az ügyfél egy mobiltelefon segítségével bonyolít le. Több módja létezik, amelyek technológiai szempontból annyira különbözőek, hogy fontos külön kategóriákra bontani őket.

Az első kategória az SMS-alapú fizetés. Ilyenkor a felhasználó szöveges üzenetet küld egy megadott telefonszámra megadott tartalommal, majd egy kódot kap visszajelzésként. Ezt követően a megfelelő összeg később megjelenik a telefonszámláján, vagy feltöltőkártyás szolgáltatás esetén az egyenlegből vonja le a szolgáltató. A megoldás előnye, hogy internetkapcsolatot nem igényel, csak hálózati lefedettséget, a hátránya viszont, hogy a használat költségeit jelentősen megdrágíthatják az SMS-ek utáni tranzakciós díjak.

A következő nagyobb kategória az internetalapú virtuális pénztárca. Ez a szolgáltatás a vásárló és a webáruház közötti pénzügyi kapcsolatot biztosítja. A fizetésnél egy megbízható közvetítő oldalon kell csak megadnia a felhasználónak a bankkártya-adatait, ezekhez az információkhoz maga a bolt nem is fér hozzá, csak a tranzakció utáni pénzt kapja meg.

Ilyen szolgáltatás például a Magyarországon is sokak által ismert és használt PayPal, de a Google Wallet is hasonló elven működik. Előnyük, hogy magas az elégedettségi mutatójuk, sokan használják, és meghatározott esetekben a szolgáltatók biztosítanak pénzvisszafizetési garanciát.

A harmadik és egyben legmodernebb mobilfizetési megoldás az érintés nélküli bankkártyák által elterjedt NFC-alapú fizetés. A kommunikációt itt egy rövid hatótávolságú (Near Field Communication) chip biztosítja. Magyarországon egyelőre az ilyen típusú mobiltelefonos fizetésnél szükség van egy NFC-kompatibilis okostelefonra, illetve egy szintén NFC-képes, megfelelő biztonsági elemekkel ellátott SIM kártyára is.

További részletekért hallgassa meg az M2M Zóna műsorát!