Rábízná a robotokra a pénzét?

Kapcsolódó cikkek

Rábízná a robotokra a pénzét?

Rábízná a robotokra a pénzét?

pénzügy

1 perc

A virtuális befektetési tanácsadóké a jövő: az algoritmusokkal dolgozó szoftverekkel ugyanis nem kell beszélni, találkozni, ráadásul olcsóbbak is a hús-vér embereknél.

A 2000-es évek végétől a befektetők már nemcsak a szakemberek, hanem robotok, pontosabban szoftverek segítségét is igénybe vehetik financiális kérdésekben. Az egyik legsikeresebb robottanácsadó több mint négymilliós ügyfélkörrel rendelkezik, és 200 milliárd dollárt meghaladó összeget kezel! – írta a VG.hu a CNBC összefoglalójára hivatkozva.

Amíg egy pénzügyi tanácsadó tipikusan 1 százalékért, addig a robot a kezelt vagyon 0,25-0,5 százalékáért végzi munkáját.

Magyarországon elsőként 2018-ban az MKB alkalmazott robottanácsadót privátbanki üzletágában, hogy munkatársai az algoritmusok segítségével gyorsabban, egyszerűbben tudjanak egyedi ajánlásokat készíteni. Az ajánlások a kereskedelmi bank befektetési politikája és elemzői által ajánlott termékeket tartalmazzák, és kisebb kockázatot, ugyanakkor nagyobb hozamot jelentenek az ügyfelek számára.

A VG által megkérdezett szakértő elmondta, Európában sokkal nehezebbek a feltételek, szigorúbbak a felügyeleti szervek, mint az Egyesült Államokban, de azt ő is elismerte, hogy a robottanácsadóké a jövő. A magyar piac viszont szerinte egyfelől kicsi, másrészt konzervatívan gondolkozó, hogy széles körben elterjedjen a virtuális tanácsadás.