IoT a biztosítási szektorban

IoT a biztosítási szektorban

IoT a biztosítási szektorban

pénzügy

3 perc

A Dolgok Internete a gépjármű-, a lakás- és az egészségügyi biztosítások piacát is megváltoztathatja – szolgáltatói és fogyasztói szempontból egyaránt.

Az emberek bizonyíthatóan „rendesebben” viselkednek, ha úgy érzik, figyelik őket, az emberi viselkedés szenzorokkal történő monitorozása pedig a biztosítói szektorra is hatással lehet. Hagyományosan biztosítási szakértők számolják ki a különféle kockázatok megelőző évek adatain alapuló, várható pénzügyi hatásait, a Dolgok Internetének megjelenésével azonban ez a terület is fejlődhet.

Az IBM globális biztosítási ágazatának ügyvezető igazgatója, Sandip Patel úgy véli, a különféle intelligens megoldások révén a biztosítótársaságok funkciója is megváltozhat, hiszen az időjárási és a GPS-adatok révén egyfajta proaktív felügyelet valósítható meg és a károk is megelőzhetővé válnak. 

Mi a helyzet az utakon?

A telematika gyökeret vert az autóiparban, világszerte gépjárművek millióiban található feketedoboz. A különféle műszerek figyelik egyebek közt a sebességet, a gyorsulást, a fékezést és a kanyarodást, mindez pedig segíti a biztosítókat a csalások és a hamis kár- és személyi sérüléses bejelentések kiszűrésében, amelyek egyébként minden évben milliárdos veszteségeket okoznak a szektornak.

Arról nem is beszélve, hogy a csatlakoztatott autók akár életeket is menthetnek, ha ugyanis a gyorsulás egy bizonyos szint fölé emelkedik, az okoseszközök hívást indíthatnak, így ellenőrizhető a vezető és az utasok sértetlensége és szükség esetén a mentők is riaszthatók. 2018 áprilisától egyébként minden Európában eladott új gépjármű esetén kötelező lesz segélyhívó szolgáltatás biztosítása, köszönhetően az Európai Unió eCall kezdeményezésének.

Egészséges innováció

A különféle viselhető kiegészítők és fitneszeszközök, valamint például a csatlakoztatott hűtőszekrény által mért adatok, pontosabban az ezek miatt létrejövő életmódváltás révén komolyabb betegségek (például a cukorbetegség vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések) kialakulásának kockázata is csökkenthető – márpedig ha valaki mérhetően egészségesebb, annak a biztosítási díjai is csökkennek.

A témához azért hozzátartozik, hogy mindez még nagyon gyerekcipőben jár, a szolgáltatók egyelőre a piaci feltérképezés szakaszában vannak, továbbá próbálják felmérni, mivel is jár mindez költséghatékonysági szempontból.

Otthoni segítség

Az intelligens otthonok kialakítása az ingatlanbiztosítási piacra is hatással lehet, a szenzorokkal történő víz- vagy gázszivárgás megfigyelésének révén egyrészt a tulajdonos is nyugodtabb lehet, másrészt jobban felmérhetők a kockázatok, baj esetén pedig gyorsabban lehet intézkedni. 

Attól már nem is beszélve, hogy ha az embereket szembesítik például azzal, hogy mennyi pluszköltség keletkezik a lámpák felesleges használata vagy az ablakok, ajtók nyitva hagyása miatt, akkor a jövőben vélhetően jobban oda fognak majd figyelni ezek elkerülésére. A vízszivárgásra figyelmeztető eszközök révén pedig távolról, okostelefonon keresztül is elzárható a víz, így rengeteg pénz és felesleges idegeskedés is megtakarítható.

Kockázatok és mellékhatások

Persze mindennek vannak árnyoldalai is, hiszen az adatokhoz illetéktelenek is hozzáférhetnek, így megnőhet a kiberbűnözés. Ugyanakkor az Accenture felmérése szerint az ügyfelek 78%-a lenne hajlandó megosztani személyes adatait, ha cserébe alacsonyabb biztosítási díjat kellene fizetnie vagy gyorsabb kárrendezési folyamatra számíthatna.

Forrás: E&T Magazine