Fenntarthatóság és fintech a globális pénzvilág jövője

Fenntarthatóság és fintech a globális pénzvilág jövője

Fenntarthatóság és fintech a globális pénzvilág jövője

pénzügy

3 perc

A pénzügyi technológiai szektor az egyik legdinamikusabban fejlődő területté vált.

„Fenntarthatóság és fintech lehetnek a globális pénzvilág jövőjének kulcsszavai, amely jelentősen megváltozott az elmúlt 10 évben. A digitalizáció új távlatokat nyitott a klasszikus banki területeken. A szolgáltatások is aszerint fejlődtek, hogy megfeleljenek a globális piacokon lezajlott változásoknak” – mondta a Morgan Stanley budapesti irodájának operatív igazgatója.

„A fintech szektor az egyik legdinamikusabban fejlődő területté vált, miközben lényegesen nagyobb hangsúlyt kap a fenntarthatóság és olyan új területek is, mint például a zöldkötvények. A változás pedig nagyon gyorsan történik, az innováció igénye ma nagyobb, mint bármikor eddig” – fejtette ki Hajdu-Németh László.

A Morgan Stanley idén először támogatta a TEDxDanubia budapesti rendezvényét. A november 13-ai konferencia alapvetése a „Mi lenne, ha?” kérdés volt, amelyet a különböző területekről érkező előadók járták körbe.

Fintech: megváltozott a pénzügyi informatika szerepköre

Támogató szerepkörből az IT számos pénzügyi területen ma már vezetővé, a döntéseket meghatározó tényezővé lépett elő. Változott az IT-biztonság megközelítése is. 10 évvel ezelőtt elsősorban a hacker- és egyéb külső támadások elleni védelmet értették IT-biztonság alatt, ami természetesen ma is rendkívül fontos, különösen hogy ezek a támadások egyre kifinomultabbakká válnak, és újabb és újabb kihívásokat állítanak a szakemberek elé.

Mindemellett azonban jelentősen nőtt a fenntartható pénzügyi működés biztosításához szükséges informatikai feladatok mennyisége, és fontosabbá váltak olyan területek is, mint például a belső hozzáférések szigorúbb és követhetőbb kontrollja, azaz a privileged access management.

Határtalan mobilitás: új igények, új kockázatok

Ma már egy néhány ezer forintos okoseszközről lényegében bárhonnan és bármikor elérhetőek olyan szolgáltatások, amelyeket korábban több százezer forintos informatikai berendezések tettek csak lehetővé. Az ügyfelek körében az egyre nagyobb számban megjelenő okoskészülékek korábban ismeretlen informatikai igényeket és kihívásokat hoztak magukkal, amelyekre új megoldásokat kell adni, ráadásul olyan új munkakörökben, amelyek nem is léteztek 10 évvel ezelőtt.

A belső munkában pedig például a banki rendszerekhez biztosított távoli, mobil hozzáférés, az otthoni munkavégzés terjedése hoztak eddig nem ismert IT-biztonsági kihívásokat.

Zöld portfóliók

A „zöld” és fenntartható befektetési lehetőségek egyre erősödő területek. A Világbank 10 éve bocsátotta ki az első „zöld” kötvényt, amely fenntartható, klímabarát projektek finanszíroz. Ezen ökobarát befektetési termékek piaca pedig nemrégiben exponenciálisan növekedett.

A 2017-ben kibocsátott zöldkötvények értéke a Moody’s és a Climate Bond Initiative szerint elérte a 161 milliárd dollárt, ami 74%-os növekedést jelent 2016-hoz képest. Idén ez a szám várhatóan 250 milliárd dollárra emelkedhet. A Morgan Stanley 2013-ban vezette be a fenntartható befektetések intézményét, amely segítségével kimondottan „zöld” üzleti területekre fókuszáló befektetési szolgáltatást nyújt ügyfeleinek.

Még nagyobb hangsúly a kockázatelemzésen

Ma lényegesen több a fenntartható befektetési stratégiákkal, biztonsággal kapcsolatos elemzés, mint 10-15 évvel ezelőtt és a felügyelő szervekkel való együttműködés is még szorosabbá vált. Amellett, hogy ez egyrészről megfelelő számú kockázatelemző és matematikai modellező szakember bevonását igényli, egyben izgalmas informatikai, fintech kihívásokat is támaszt – összegezte a tanácsadó cég.