Smart home: tippek az őszi lakásfelújításhoz

Kapcsolódó cikkek

Smart home: tippek az őszi lakásfelújításhoz

Smart home: tippek az őszi lakásfelújításhoz

még több IoT

3 perc

Lassan vége a nyárnak, visszarázódunk a hétköznapokba. Újra előkerülnek a ház körüli teendők. Van, aki felújításba kezd, van, aki korszerűsítésbe vagy csak egyszerűen lecserél néhány háztartási eszközt. Van olyan is, aki okosotthonon töri a fejét.

Ahhoz, hogy minél tájékozottabban kezdhessen bele az okosotthon kiépítésébe, a Fibaro 6 fontos pontot gyűjtött össze, melyeket érdemes az átalakítás előtt átolvasni. 

Kérdés a szakértőhöz

Mit jelent pontosan az, hogy okosotthon?

A smart home megoldások elég komplex rendszer képét mutathatják, ha nem értünk hozzá, még akkor is, ha vezeték nélkül, plug&play módon működtethetők, rejthetnek magukban egy-két fejfájást okozó pontot. Megéri egyeztetni valakivel, aki már telepített okosotthon-rendszert vagy legalább mélyebb ismeretekkel rendelkezik a témában.

A központi egység meglepően fontos elem

Ha egy pontot kellene kiemelni, amire a rendszerek közötti választáskor érdemes komoly figyelmet fordítani, az a központi egység. Az egész rendszernek az alapja, az agya, az összes eszköz ehhez fog csatlakozni valamilyen módon. Minden az agyban dől el, frissül vagy változik, itt is. Ne spóroljunk a központi egységen. Járjunk utána, hogy amire az igényeink alapján szükség van, azt melyik gyártó melyik központi egysége tudja biztosítani megbízhatóan. 

Ne komplikáljuk túl

Nincs értelme elkezdeni egyből feltölteni a lakást okostelevízióval, okoshűtővel, mindenféle intelligens berendezéssel. Először kezdjünk olyannal, ami ténylegesen szokásainknak megfelelően igazodik életünkhöz, igazodik hozzánk és könnyebbé teszi mindennapjainkat: világításvezérlési megoldások, fűtésvezérlés vagy például az árnyékolók irányítása. Jobb először átlátni a rendszert és később szakaszosan bővíteni.

A márka

Ragaszkodjunk a márkákhoz, hiszen az okosotthonok között is megvannak a piacot meghatározó termékek. Érdemes utánanézni vásárlás előtt, hogy melyik eszköz melyik rendszerrel kompatibilis: előfordulhat, hogy nincs hangrendszer a kiválasztott márka portfóliójában, de hozzáilleszthető  egy másik gyártó hangszórója. Informálódjunk, és tudjunk meg minél többet a választott márkáról, minőségről, megoldásról.

Ne ijedjünk meg a „buta” megoldásoktól

Először tisztázzuk, hogy mit is szeretnénk elérni az okosítással. Lehet, hogy csak a fényerőt szeretnénk tetszőlegesen vezérelni, és nem kell hozzá száz más funkció is. Nem szabad megijedni attól, hogyha csak egy egyszerű „buta” megoldást szeretnénk bevonni a rendszerbe. Számtalan eszköz okosítható, például az egyszerű kávéfőző is, melynek egyetlen funkciója lehet például a távoli ki- és bekapcsolás.

A kompatibilitás kérdése

Internetről már nagyon sok terméket meg lehet vásárolni a világ bármely pontjáról. Arra ugyanakkor figyeljünk, hogy ami például Amerikában kompatibilis egy adott rendszerrel, az Európában lehet, hogy nem integrálható. Ügyeljünk a kompatibilitási listára és arra, hogy melyik ország piacára szánták eredetileg a terméket. Kellemetlen lehet, hogyha egy amerikai szabványoknak megfelelő eszközt végül nem tudunk csatlakoztatni a rendszerünkbe, holott drágán megvettük. Ezzel is elkerülhető a felesleges pénzkidobás, és máris reálisabb árat kapunk egy okosrendszer létrehozására.