MWC: 5G okostelefonok 5G hálózaton

Kapcsolódó cikkek

MWC: 5G okostelefonok 5G hálózaton

MWC: 5G okostelefonok 5G hálózaton

még több IoT

3 perc

A Vodafone a világ első mobilszolgáltatójaként 5G telefonokat kapcsolt össze már működő ötödik generációs hálózatával Barcelonában.

  • Az első kereskedelmi 5G okostelefon-próbáknak Madrid és Barcelona adott helyet a Mobil Világkongresszus (MWC) előtt.
  • A Vodafone európai mobilhálózata készen áll az 5G-re való frissítésre, a szolgáltató a nagyobb városokban már a 2019-es bevezetésre készül.

A távközlési cég 2019 második felében számos európai városban előkészíti az 5G elindítását. A négyhetes időszak alatt sikeresen lezajlott a vállalat próbaüzeme három 5G okostelefonnal, amelyeket 2019-ben fognak bevezetni. A próba során a szolgáltató a saját hálózatán zökkenőmentesen lebonyolított egy 4K videóhívást 5G letöltési sebességen, amely a mai 4G-nél 10-szer gyorsabb lesz.  

Az okostelefonok és a Vodafone ötödik generációs hálózata is teljes mértékben megfelelt a meglévő 4G hálózatokra épülő (non-standalone) 5G - 3GPP „Release 15” iparági szabványának legújabb verziójával, amely csak 2018 decemberében kapott jóváhagyást.

Barcelona központjában a Vodafone már elindította 5G hálózatát

A ma kezdődött Mobil Világkongresszus során egy autó fogja róni a város utcáit, monitorozza az 1,5 gigabit per szekundumos sebességet, amelyre a rendszer már ma is képes.

A cég európai 4G rendszerének 98%-ában beruházott a single Radio Access Network (RAN) hálózati technológiába. Ennek köszönhetően a Vodafone sokkal könnyebben fogja tudni meglévő 4G hálózatát a jövőben az 5G-vel kiegészíteni. Ezen túlmenően a Vodafone európai piacain az 5G frekvenciaárveréseken vesz részt. A vállalat single RAN-helyszíneinek több mint kétharmada a nagyobb európai városokban már megfelelő az 5G hálózati sebesség támogatásához.

Okosvárosok, mobilitás és ipar 4.0

A mobilszolgáltató a főbb európai piacain is kísérletezget az új technológiával. 90 millió eurót fektetett be Milánóban az első olaszországi, a város több mint 80%-át lefedő 5G hálózat kiépítésébe. Eddig 31 darab 5G felhasználási esetet indított 38 ipari és állami szektorbeli partnerrel.

A felhasználási esetek az egészség és a jólét, a biztonság és a felügyelet, az intelligens energia és az okosvárosok, a mobilitás és a közlekedés, a gyártás és az ipar 4.0, az oktatás, a szórakozás és a digitális szakadék területeit fedik le.

A felhasználási esetek között említhető a San Raffaele Kórházzal közösen kifejlesztett 5G-s összekapcsolt mentő, Európa első élő, 5G hírműsora a Sky csatornával együttműködésben, és az a vezető nélküli robotjármű, amely a Milánói Műszaki Egyetemen könyveket szállít.

A Vodafone emellett négy éven keresztül 10 millió eurót különített el a startupok, a kkv-k és a szociális vállalkozások számára indított „Cselekedj az 5G-ért” versenyre.

A Vodafone UK hét városban teszteli az ötödik generációs hálózatot, és 2018 szeptemberében sikeresen végrehajtotta az ország első holografikus hívását, amikor is Steph Houghton MBE, Anglia és a Manchester City női kapitánya Manchesterből a Berkshire-i Newburybe, a Vodafone székhelyére küldött tudósításában futballtippeket adott a Manchester City és a Lionesses egyik 11 éves szurkolójának, Irisnak.

A német leányvállalat 2019-ben 5G mobilitási laboratóriumát és a Düsseldorf közelében található próbapályát felhasználva 5G-kompatibilissá tette az összekapcsolt és önvezető járműveket, amiért aztán elnyerte a nemzetközi Paul Pietsch-díjat. Jelenleg a német tévécsatornával, a WDR-rel közösen tesztelik a televíziós és igény szerinti videótartalmak terjesztését az új generációs hálózaton keresztül.

A Vodafone Spanyolország, amely a 2018-as Mobil Világkongresszuson a világon elsőként bonyolított le 5G telefonhívást, hat nagyvárosában 5G cellákkal rendelkezik. A cég az 5G-s webes sebészeti műtét fejlesztését is támogatja Spanyolországban a barcelonai L'Hospital Clinickel együttműködésben. Ennek keretében egy adott területre szakosodott sebész egy másik sebész által végzett műtétet irányíthat anélkül, hogy fizikailag jelen lenne a helyszínen.

„A Vodafone hálózatai egyre jobban felkészültek az 5G-re, amellyel idővel jelentős előnyöket nyújthatunk a fogyasztók, a vállalkozások és a társadalom számára. Most arra összpontosítunk, hogy optimalizáljuk a vásárlói élményt, mielőtt az év későbbi szakaszában európai városokban elindítanánk az 5G-t” – emelte ki Johan Wibergh, a Vodafone Csoport technológiai igazgatója.