Mire lesz jó az M2M?

Mire lesz jó az M2M?

Mire lesz jó az M2M?

még több IoT

2 perc

Jó okkal említik manapság az üzleti életben olyan sokszor a Machine-to-Machine megoldásokat. Az új technológia költségcsökkentő, növeli a produktivitást, becsatlakoztat új bevételi forrásokat és elősegíti az innovációt. Eljött azonban az idő, amikor az elméleti fejtegetések és várakozás helyett cselekedni kell: a technológia egyre elterjedtebb, a vállalkozásoknak, felhasználóknak pedig érdemes felkészülniük a változásokra.

Kezdjük azzal, hogy vajon mit is jelent ez forradalmi változás a mindennapjainkban? Itt egy kis segítség. Gondoljunk a parkolásra: ahelyett, hogy idegesen vezetnénk fel-alá, helyet keresve, az M2M-szenzorokkal felszerelt parkoló jelet küld a kocsinak, amivel akár a fizetést is rendezhetjük. Eléggé szerteágazók lehetnek az elérhető megoldások, például amíg távol vagyunk, kérhetünk egy olajcserét is.

A szén-dioxid legnagyobb részét ipari egységek juttatják a levegőbe. Az M2M segítségével azonban automatikusan szabályozhatóvá válik minden kibocsátó egység, ami visszaszoríthatja a felesleges energiafelhasználást. A világítás-, víz- és fűtésszabályozás optimalizálása szenzorok segítségével pedig sokkal költséghatékonyabb lehet a korábbi energetikai megoldásokhoz képest.

A jobb, hatékonyabb és okosabb szolgáltatások időt és pénzt spórolnak, és ez jelenti a gépek, eszközök közötti kommunikáció bevételnövelő erejét.

Egész városok tudnak így óriási összegeket megtakarítani: a közművek fogyasztás alapján oszthatják majd el a rendelkezésre álló energiaforrásokat. Probléma van a szolgáltatással valamelyik utcában? A rendszer automatikusan érzékeli, ami gyorsabb javítást jelent. Kátyú van az utakon? Egy okosautó azonnal küldi az útburkolóknak a jelet.

Az M2M-technológiát használó Dolgok Internete (Internet of Things – IoT) a hétköznapi használati tárgyakat és intelligens berendezéseket köti össze a világhálón, így az eszközök képesek adatokat továbbítani egymásnak emberi beavatkozás nélkül.

Az IoT a bolygó idősödő lakosságának is a hasznára lesz, hiszen a felokosított lakásokban bármikor értesülhetünk arról, mi történik a lakókkal. A fiatalok így valamivel kevesebbet aggódhatnak az idős szülők miatt. Az egészségügyben is kiemelten fontos az eszközök közötti kommunikáció: az orvos azonnal értesülhet a páciens állapotáról és folyamatosan monitorozhatja az eredményeiket, hogyha a megfelelő csatlakoztatott (connected) eszközök a rendelkezésükre állnak.

Forrás: Onlinesocialmedia.net