Mi a különbség a Big Data és az IoT között?

Mi a különbség a Big Data és az IoT között?

Mi a különbség a Big Data és az IoT között?

még több IoT

2 perc

A technológiai hírportálok és az IT-szakemberek szeretnek ezzel a két kifejezéssel dobálózni. De vajon mik is ezek pontosan, mi a különbség köztük, és egyáltalán: mi közük van egymáshoz?

A Big Data és a Dolgok Internete (Internet of Things, röviden IoT) egyaránt olyan technológiák, amelyeknek van valami közük az intelligens rendszerekhez. Kérdés, hogy a két dolog mennyire hasonlít egymáshoz, illetve még fontosabb, hogy miben különböznek egymástól.

Mi az IoT?

Hol alkalmazható az IoT?

Első lépésként a Dolgok Internetét érdemes megvizsgálni: alapvetően arról van szó, hogy a beágyazott chipeknek és szenzoroknak köszönhetően a különféle tárgyak – a viselhető kiegészítőktől kezdve az autómotorokon át a hűtőszekrényekig – „okosabbá” válnak. Ez nem jelenti azt, hogy ezáltal az ilyen eszközök egy személyi számítógépre jellemző tulajdonságokkal rendelkeznének, viszont alkalmassá válnak az automatizálásra és adatgyűjtésre.

Ahhoz, hogy ezek a „dolgok” intelligenssé és csatlakoztatottá válhassanak, az internetkapcsolaton túl új technológiai háttérre is szükség van: módosítani kell a hardvereket, a szoftvereket és az adott termékbe beágyazott operációs rendszert. A hálózat kiépítése mellett azt támogató kommunikációra van szükség, az adatbázist pedig az úgynevezett felhő tartalmazza. A sikeres működéshez olyan platform is kell, mely a szoftverek alapjául szolgál és egyfajta átjáróként is funkcionál a készülékek által gyűjtött adatok eléréséhez. Az információ így az interneten keresztül is megosztható, a különböző eszközök az üzleti rendszerekkel is összekapcsolódnak.

Hogy jön a képbe a Big Data?

Ahogy növekszik a csatlakoztatott eszközök darabszáma, és ahogy egyre több gyártó kapcsolódik be a Dolgok Internete „mozgalomba”, úgy növekszik egyre inkább azon adatok száma, melyeket az adott vállalatnak kezelnie kell. És ez az a pont, ahol ezek a technológiák találkoznak: az információk sokfelől érkezhetnek, legyen szó különféle gépekről, vasúti sínekről vagy konténerekről. A valódi problémát tehát az adatok megfelelő kezelése jelenti.

5 tévhit a Big Datáról

Bár a Dolgok Internete még gyerekcipőben jár, érdemes már most felkészülni az ezzel együttjáró adatáradatra, olyan hatékony elemzési elvekre van szükség, melyek megfelelően képesek mindezt kezelni és hozzáférhetővé tenni.

Ebben rejlik tehát a Big Data lényege: mondhatni, sok szempontból ez az előfeltétele a Dolgok Internetének világába történő belépésnek, hiszen megfelelő adatgyűjtés és -rendezés nélkül gyakorlatilag lehetetlen lesz a hatalmas mennyiségű információt kézben tartani.

Mindezek alapján megállapítható, hogy a Dolgok Internete és a Big Data nem ugyanaz, viszont szorosan kapcsolódnak egymáshoz és a kívánt eredmények eléréséhez mindkettőre egyaránt szükség van.

Forrás: Tech.co