IoT és foci – Új dimenziók a teljesítmény-értékelésben

Kapcsolódó cikkek

IoT és foci – Új dimenziók a teljesítmény-értékelésben

IoT és foci – Új dimenziók a teljesítményértékelésben

még több IoT

3 perc

Hetek óta futball-lázban ég a világ, hiszen javában zajlik az oroszországi VB. A szervezők négy hét alatt több mint másfél millió külföldi futballturistát várnak a 12 stadionba, a képernyők, kivetítők előtt pedig milliárdok követik a meccseket – a szurkolói zónákban, sörözőkben, bárokban vagy akár baráti társaságokkal az otthoni kanapén.

Azzal együtt, hogy a mostani világbajnokság a második, ahol használják a gólvonal-technológiát, és most debütált a videóbíró (Video Assistant Referee – VAR), a labdarúgás immáron jobban támaszkodik a technikára, mint az összes korábbi megmérettetésen hosszú történelme során.

Mennyire okos az oroszországi foci-VB? Olvassa el a cikk folytatását is!

Azonban van még néhány technológiai újdonság, amelyek forradalmasítják a sportágat – nem csupán a játékosok, de az edzők és a szurkolók számára is. Ahogy sok más területen, így a labdarúgásban is egyre inkább megkerülhetetlen az IoT, vagyis a Dolgok Internete (Internet of Things) és a Big Data – a nagy mennyiségű adatgyűjtés és valós idejű elemzés. De előbb nézzük a kezdeteket!

Adatözön a pályán

Ehhez egészen az ’50-es évekig kell visszamennünk. A brit Charles Reep, aki egyszerre volt katona és könyvelő, akkor dolgozta ki az adatgyűjtés módszertanát a sportban. Létrehozott egy rendszert, hogy rögzítsen minden statisztikát a futballjátékosok mozgásáról. Ehhez csupán papírt és tollat használt.

Természetesen adatokat gyűjteni és elemezni a labdarúgásban régóta nem számít újdonságnak. Ám az elemzés módszertana, valamint a feldolgozás és annak sebessége drámaian megváltozott az elmúlt években. A kilencvenes években bevezetett videóelemzés már jelentős lépés volt előre. De a képesség arra, hogy különböző forrásokból még több lényeges információt gyűjtsenek össze pillanatok alatt (hála az IoT-nek), már egészen más szintre emeli az azonnali játékos analízist.

Szenzorok és mobilplatformok

Az érzékelők alkalmazása az egyik népszerű fejlesztési terület: például építettek már szenzorokat cipőkbe, pulzusszámláló mellényekbe, sportruházatba, rögzíthető pántokba vagy labdába is, de magán a pályán is megannyi érzékelő gyűjtheti az adatokat. Ezeket az apró eszközöket mindössze csatlakoztatni kell egy kisteljesítményű mobiladóhoz vagy akár a stadion WiFi-hálózatához, és a csapatok máris nekiláthatnak az adatfolyamok elemzéséhez. Az adatgyűjtésben és megjelenítésben a legnagyobb, üzleti intelligencia (BI) területén vezető cégek járnak elöl, így például a Cisco és az SAP.

Az újdonságoknak köszönhetően a mostani edzőknek már megvan a lehetőségük arra, hogy azonnali elemzéseket végezzenek a pályán lévő játékosaikról, és ennek megfelelően változtassák meg a csapat taktikáját. Ez már az egy évtizeddel korábbi gyakorlattól is szögesen eltér, amikor napokig elemezték a többórás videóanyagot, hogy a kifejezetten ezzel foglalkozó team megfelelő visszajelzést tudjon küldeni az edzőknek és játékosoknak.

Ma már mindenki, aki hozzáfér a szoftverhez, azonnali mélyreható betekintést nyerhet az egyes játékosok statisztikáiba, és az edzők ez alapján is optimalizálhatják a képzési ütemterveket a gyengeségek kezelésére. Ám ebből távolról sem csak a szakmai stáb profitálhat!

Az IoT-technológia lehetővé teszi azt is, hogy a műsorszolgáltatók vagy akár szurkolók is hozzáférjenek ezekhez az adatokhoz. Ehhez végső soron csak egy WiFi- vagy 4G-s hálózati hozzáférés kell, valamint egy megfelelő applikáció, és máris (majdnem) ugyanazt láthatják, mint a csapatuk stábja. Ezzel páratlan lehetőségek nyílnak meg a foteltaktikusok számára is!

Forrás: