Robotinvázió közeleg a munkahelyeken?

Robotinvázió közeleg a munkahelyeken?

Robotinvázió közeleg a munkahelyeken?

még több IoT

2 perc

A Pew Research kutatásából kiderül, hogy az amerikaiak többsége úgy gondolja, hogy a jövőben automatizálttá válhatnak a munkahelyi feladatok, saját pozíciójukat ugyanakkor mégsem féltik a robotoktól.

Több mint 2000 amerikait kérdeztek meg tavaly júniusban és júliusban az automatizált munka lehetséges elterjedéséről. A kutatók azt találták, hogy az amerikaiak többsége (65%) hisz abban, hogy a robotok és egyéb szoftveres megoldások az elkövetkező 50 évben képesek lesznek elvégezni a legtöbb, ma még emberi munkát is.

A fiatalabbak jóval magabiztosabbak

Azonban más volt a vélemény, amint valakinek a saját munkahelyéről volt szó: a megkérdezettek nagy többsége meg van győződve arról, hogy jelenlegi pozíciójuk változások nélkül fennmarad a következő 50 évben, és csupán 6%-uk gondolta azt, hogy elveszíti állását a robotok miatt.

A 18 és 29 év közötti dolgozók 84%-a nem számít nagy változásra a jelenlegi szerepükben, míg az 50 év felettiek 76%-a gondolja ezt.

A fiatalabb dolgozók szintén szkeptikusabbak voltak azzal az elképzeléssel kapcsolatban, hogy a gépek az emberi munka többségét le fogják váltani. A 18-49 évesek közül többen tartják valószínűtlennek a robotokra való átállást, mint az 50 évnél idősebb munkavállalók.

Az aggodalmak sokkal inkább ma is létező veszélyekre fókuszálnak: a többség a rossz vezetői döntésektől vagy az alacsonyabb bérigényű dolgozóktól jobban félti az állását, valamint attól is tartanak, hogy pozíciójuk megtartásához új műszaki képességeket kell megszerezniük.

A fizikai dolgozók közel fele számít arra, hogy munkájuk változatlanul létezni fog 2065-ben, a diplomás munkavállalók nagyjából harmada osztotta ugyanezt az elképzelést, míg a vezetői vagy igazgatói szerepben lévőknek csupán alig több mint ötöde gondolta így.

A jövő fontos kérdései

Vajon ezek a vélemények valóban reménytelenül optimisták lennének? Ez természetesen csak idővel derülhet ki. Ha megfordítjuk a folyamatot, és visszatekintünk ötven évvel korábbra, akkor azt látjuk, hogy az akkori pozíciók egy része a mai napig létezik.

Ezen felül persze új szerepek tömkelege jött létre az új technológiával: nem tudták volna 1966-ban elképzelni, hogy mi is az az e-kereskedő vagy social media szakember. Ezek a szakmák azonban valószínűleg rövidebb élettartamúak, hiszen szorosan kötődnek egy-egy adott technológiához, melyek folyamatosan fejlődnek.

A nagyobb kérdés természetesen az, hogy az automatizálás egyre növekvő mérete vajon eredményezheti-e azt, hogy a hagyományos munkahelyekről is kiszorítsák az embereket. Egyelőre sem a munkavállalók, sem a szakértők nem tudják pontosan, milyen hatással lesz a munkaerőpiacra a robotok megjelenése, de úgy tűnik, kevesen tudnak elképzelni olyan jövőt, ahol az emberek többsége a gépek miatt válik munkanélkülivé. A Világgazdasági Fórum jóslata azonban pontosan ezt a forgatókönyvet vázolta fel, miszerint akár 5 millió munkahely is megszűnhet a világ 15 vezető országában a további automatizálás miatt.

Forrás: Techcrunch