Épül a jövő San Franciscóban

Épül a jövő San Franciscóban

Épül a jövő San Franciscóban

még több IoT

16 perc

A Gartner magyar és bolgár képviseletének vezetője év elején a piackutató cég amerikai központjában járt. Papp László a Trend FM műsorában mesélt arról, hogy milyen technológiákkal találkozott a tengerentúlon, és hogy ezek az innovációk milyen mértékben befolyásolhatják majd a következő éveket.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

A Gartner, mint elemző cég mindig arra fókuszál, hogy előrejelzi a piaci trendeket. Papp László az M2M Zóna című műsorban elmondta: a tavalyi interjúkban még arról esett szó, hogy a közeljövőben milyen sokféle internetes eszköz csatlakozik a világhálóra. Ezek nagy részét a San Franciscó-i út során viszont már „élőben”, piaci bevezetés előtti állapotban látta.

A szakértő szerint az utóbbi idők jelmondata a Szilícium-völgyben, hogy ami mérhető, abból adatot lehet létrehozni, amiből pedig adat készülhet, abból pénzt is lehet keresni. Röviden tehát: ami mérhető, abból pénzt lehet „csinálni”.

„Az, hogy az eszközök internetre csatlakozzanak-e, már nem anyagi kérdés, hiszen néhány centes szenzorokról és csatlakozókról beszélünk, a fejlesztések sokkal inkább etikai kérdéseket vetnek fel” – tette hozzá.

Adatok az űrben

A műsorban szó esett arról is, hogy a legfőbb forrása a pénzzé tehető információknak még mindig az űrtechnológiához köthető. A légkör felett műholdak ezrei néznek vissza a bolygóra, és akár kamerákkal, akár más műszerekkel rengeteg paramétert mérnek. Ezek a rendszerek pedig ugyanúgy részei az IoT (Internet of Things – Dolgok Internete) világának.

Egy műholdkép alapján például tízméteres pontossággal kideríthető az erdő lombkoronájának állapota. Majd mindez összevethető az időjárás-előrejelzésekkel és más hosszú távú – Big Data – adatsorokkal. Az elemzésen keresztül pedig akár az is kideríthető, hogy melyik fákat fenyegeti a korhadás és a kidőlés veszélye. Természetesen ezt finomítani lehet a szakértői bejárással, de ma már olyan pontos következtetések levonhatóak a műholdas elemzésekből, hogy személyes vizsgálat már nem minden esetben szükséges.

Állások milliói szűnhetnek meg az önjáró autók miatt

Az Egyesült Államokban már arra készülnek, hogy az önvezető autók a személyszállításban akár 3 millió ember munkáját vehetik el a jövőben, hiszen minden kamion- vagy taxisofőr lecserélhető lesz általuk. „Ez már nem kérdés, hanem tény” – mondta a Gartner szakértője.

Az autóipari fejlesztések kapcsán érdekes például a most Magyarországon is aktuális Uber vs. taxisok konfliktusra gondolni, hiszen a jövőben a két csoport könnyen egy hajóban evezhet: ugyanis mindkét fél munkáját elvehetik a sofőr nélküli technológiát fejlesztő gyártók.

A teljes interjút itt hallgathatja meg: