Drónt küld a Szaturnusz holdjához a NASA

Drónt küld a Szaturnusz holdjához a NASA

Drónt küld a Szaturnusz holdjához a NASA

még több IoT

1 perc

A missziót hét év múlva indítja az amerikai űrkutatási hivatal. A Dragonfly (Szitakötő) nevű eszköz a Titán jeges égitest több pontján is landolni fog, hogy a mikrobiális élet lehetséges nyomai után kutasson.

Az atommeghajtásra épülő misszió a NASA New Frontiers programjának része. Ennek a programnak a keretében indították útnak a New Horizons űrszondát is, amely 2015 júliusában haladt el a Plútó mellett, minden eddiginél közelebb jutva a törpebolygóhoz.

A Dragonfly-t a tervek szerint 2026-ban indítják útnak, és 2034-ben fog megérkezni a Titánra, a Szaturnusz legnagyobb holdjára. A drón az óriáshold felszínén lévő dűnék egy részén, később pedig egy kráteren is landolni fog.

Az űrkutatási projekt fejlesztési költségei nagyjából 850 millió dollárra (242 milliárd forint) rúgnak. „Az teszi igazán izgalmassá ezt a missziót, hogy a Titánon az élethez szükséges minden összetevő megvan” – mondta Lori Glaze, a NASA bolygókutatási részlegének vezetője.

A „ködfátyolba” burkolózó Titánt sűrű légkör veszi körül. Az égitestet metántavak és jéghegyek borítják, felszíne alatt óceán húzódik. Mindez alapos okot ad a kutatóknak annak vizsgálatára, hogy az óriásholdon uralkodó állapotok között létezhetnek-e primitív életformák.

A Titánt utoljára a nemzetközi Cassini-Huygens misszió keretében vizsgálták, amelynek zárásaként a Cassini anyaszonda 2017 szeptemberében a Szaturnusz légkörében megsemmisült.

(Kép: 123 RF illusztráció – kilátás a Titán holdról)

Forrás: