Okosotthon: építse meg a sajátját a legjobb eszközökkel!

Kapcsolódó cikkek

Okosotthon: építse meg a sajátját a legjobb eszközökkel!

Az okosotthon alapjai: építse meg a sajátját a legjobb wifis eszközökkel!

még több IoT

2 perc

Az intelligens otthon egy olyan ház vagy lakás, ahol a biztonság, a kényelem és az energiatakarékosság jegyében egy központi rendszer hangolja össze a lámpákat, a redőnyöket, a fűtést, a riasztót, illetve a konyhai- és egyéb elektronikus eszközöket.

Például, ha éppen nem tartózkodunk otthon, és hirtelen beköszönt a kánikula, ezt érzékeli a rendszer, és elkezdi a megfelelő hőmérsékletre lehűteni a lakásunkat, hogy mire hazaérünk, már kellemes hűvös fogadjon minket.

A rendszer azonban nemcsak tanítható, hanem tanulékony is, hiszen folyamatosan figyeli életvitelünket és szokásainkat. A mesterséges intelligencia a levont következtetések alapján nemcsak hasznos tippeket ad az okosotthon üzemeltetéséhez, de egyes kritikus helyzetekben helyettünk is képes döntéseket hozni.

Az okosotthon „agya”

A rendszer lelke az a központi egység, ami összetett munkáját a közvetlen felhasználói beavatkozás mellett előre beállított szabályok, illetve valós időben érkező információk alapján végzi. Ezek az alárendelt társrendszerekből, a kihelyezett érzékelőkből vagy éppen az egyik lakó okostelefonján futó alkalmazásból származnak.

Amikor a felhasználó és a mesterséges intelligencia eldönti, hogy milyen lépésre van szükség, a központi egység utasítást ad a kapcsolt berendezéseknek, ezért célszerű a lehető legtöbb eszközt a rendszerre kötni, hogy összehangoltan tudjanak működni.

A teljes infografika letöltése

Felhasználási területek

Az okosotthon biztonságérzetet nyújt, hiszen a kameráknak és a mozgásérzékelőknek köszönhetően egy mobilalkalmazás segítségével bárhol és bármikor ellenőrizhetjük, mi történik a lakásunkban. Ebbe beletartoznak házi kedvenceink is, akiket így távollétünk alatt is megfigyelhetünk.

Az intelligens otthon kényelmes, mivel a távoli elérésnek köszönhetően beállíthatjuk, hogy mire hazaérünk, milyen hőmérséklet legyen, ami nyáron és télen is rendkívül hasznos funkció.

Ráadásul energiatakarékos is egy ilyen otthon, mert távolról is megbizonyosodhatunk arról, hogy lekapcsoltuk-e a villanyt, sőt a fényforrásokat akár külön-külön is szabályozhatjuk. A takarékosság kiterjed a fűtőrendszerre is, ami csak akkor indul be, ha a kinti hőmérséklet megkívánja.

Okoseszközök, egyszerű kezelhetőség

A jól bevált háztartási gépeink „felokosított” változata is megkönnyítheti a mindennapjainkat – főleg, ha okosotthonunk részévé tesszük őket. Így például az okoshűtő segíthet összeállítani a bevásárlólistát helyettünk. Vagy a meghatározott időpontokban működésbe lépő elektromos redőnyöknek köszönhetően tűnhet úgy, mintha otthon lennénk, miközben épp megérdemelt nyaralásunkat töltjük több száz kilométerrel odébb.

A lehetőségek számának részben csak a pénztárcánk fog határt szabni, így érdemes eldöntenünk, hogy mik azok a funkciók, amelyekre feltétlenül szükségünk lesz új okosotthonunkban. Azt is vegyük figyelembe, hogy ez egy folyamatosan fejlődő terület, ami sorra ontja magából az újabbnál újabb eszközöket, így csak olyat szerezzünk be, ami kompatibilis a többi, már tulajdonunkban lévő készülékkel, hiszen így tudunk csak egy valóban egységes rendszert létesíteni.