Alkossa meg saját intelligens készülékét!

Kapcsolódó cikkek

Alkossa meg saját intelligens készülékét!

Alkossa meg saját intelligens készülékét!

még több IoT

2 perc

Az elektronikus matricák segítségével állítólag bármi „felokosítható”.

Ma már rengeteg internetre csatlakoztatható eszköz szerezhető be, ám még mindig nincs mindennek „okos” verziója, nem beszélve a sok esetben igencsak borsosnak mondható árakról. Az új IoT-matricák formájában azonban egy újabb alternatíva érkezett.

Az apró, hártyaszerű, elektromos áramköröket tartalmazó levonók könnyedén eltávolíthatók az alattuk lévő filmrétegről, és tetszés szerint felragaszthatók gyakorlatilag bármilyen tárgyra vagy felületre, ezzel biztosítva a kapcsolódást a Dolgok Internete (Internet of Things) világához.

A Purdue Egyetem és a Virginia Egyetem kutatói a Nemzeti Tudományos Alap (National Science Foundation – NSF) és az amerikai légierő kutatóintézetének (Air Force Research Laboratory – AFRL) támogatásával alkották meg fejlesztésüket.

Az integrált, legtöbbször szilícium alapanyagú áramkörök kialakítása költséges és bonyolult folyamat. Nem beszélve arról, hogy eltávolítása károsítja az alatta lévő felületet, amiből így minden egyes alkalommal újabb és újabb „darabra” van szükség.

A Purdue Egyetem biomedikai és gépészmérnöki karának adjunktusa, Chi Hwan Lee olyan új, transzfernyomtatás elnevezésű gyártási technológiát dolgozott ki, melynek köszönhetően a szilíciumból elektronikus áramköröket tartalmazó filmréteg hozható létre. Az áramkörök csak vízbe mártáskor távolíthatók el az alattuk lévő filmrétegről.

A matricák bárhová felragaszthatók, akár még a kertben is használhatók a hőmérséklet-változások monitorozására. A laboratóriumi vizsgálatok során a kutatók egy virágcserépen tesztelték a fejlesztést, melynek köszönhetően figyelemmel tudták kísérni a kaspó aktuális hőmérsékletét, de például LED-es fényforrást is kapcsoltak fel-le a matrica segítségével.

Forrás: