A világon elsőként mutatták be az iSIM technológiát

Kapcsolódó cikkek

A világon elsőként mutatták be az iSIM technológiát

A világon elsőként mutatták be az okostelefonba integrált SIM technológiáját

még több IoT

3 perc

A telekommunikációs iparág vezető innovátorai, a Vodafone, a Qualcomm Technologies és a Thales egyesítették erőiket, hogy bemutassanak egy olyan okostelefont, amely az ún. iSIM (az ieUICC GSMA specifikáción alapuló) technológiával működik. Az új megoldás lehetővé teszi, hogy a SIM-kártya funkcióit a készülék fő processzorába integrálják. Ezzel a bejelentéssel lehetővé válik a technológia kereskedelmi forgalomba hozatala mindazon készülékek esetében, amelyek a mobilszolgáltatásokhoz való csatlakozáshoz iSIM-et használnak.

Az iSIM technológia, megfelelve a GSMA előírásainak, a SIM-funkciókat a készülék fő processzorába ágyazza, ami nagyobb rendszerintegrációt, magasabb teljesítményt és nagyobb memóriakapacitást tesz lehetővé. 

A jelenleg legfejlettebbnek számító eSIM-ek esetében a SIM eszközbe való beágyazása történik, ugyanakkor az eSIM egy külön chipen működik, amire az iSIM esetében nincs szükség, ahogyan a SIM-szolgáltatások számára elkülönített helyre sem.

Az iSIM technológia jelentős előrelépés a jelenlegi, külön processzort igénylő eSIM megoldásokhoz képest, a SIM fő processzorba történő integrációja ráadásul nagy előnyt jelent mind a fogyasztók, mind a távközlési szolgáltatók számára.

Ezen túlmenően lehetővé teszi a mobilszolgáltatások integrálását a telefonon kívüli eszközökbe, kiterjesztve a mobilélményt laptopra, tabletre, VR- és IoT, hordható és sok más digitális eszközre egyaránt.

Az iSIM az eszköz alkalmazásprocesszorába integrálódik, ami több előnnyel jár:

  • Egyszerűsíti és javítja az eszköztervezést és a teljesítményt azáltal, hogy felszabadítja az eszközön belül korábban elfoglalt helyet.
  • A SIM-funkciók beépülnek az eszköz fő chipsetjébe olyan jelentős elemek mellé, mint például a CPU, a GPU vagy a modem.
  • A már meglévő eSIM infrastruktúra felhasználásával lehetővé teszi a távoli SIM felhasználást.
  • Megnyitja a mobilszolgáltatások csatlakozási lehetőségeit számos olyan eszköz számára, amelyek korábban nem rendelkeztek beépített SIM-funkciókkal.

A prototípus vagy ún. proof of concept (POC) bemutatására a globálisan legnagyobb piaci penetrációval rendelkező régióban, Európában került sor. A POC szemlélteti a technológia kereskedelmi felkészültségét és hatékonyságát a meglévő infrastruktúrán, kihasználva a Vodafone fejlett hálózati képességeit.

A bemutató során a Vodafone hálózatán POC-ként használt eszköz a Snapdragon 888 5G Mobile Platformján futó Samsung Galaxy Z Flip3 5G volt, melyben a Qualcomm beépített Secure Processing Unitja található, és amely a Thales iSIM operációs rendszert futtatta a demonstráció céljából.

A prototípus bemutatására a Samsung kutatás és fejlesztési laboratóriumaiban került sor a távközlési szolgáltató fejlett távmenedzsment platformjának használatával.

A Vodafone kereskedelmi igazgatója kiemelte, hogy céljuk egy olyan világ megteremtése, ahol minden eszköz zökkenőmentesen és egyszerűen csatlakozik egymáshoz, és amelyeket az ügyfeleik teljes mértékben irányíthatnak.

„Az iSIM a távmenedzsment platformunkkal együtt jelentős lépés ebbe az irányba, mivel lehetővé teszi az eszközök fizikai SIM vagy dedikált chip nélküli összeköttetését, így számos eszköz csatlakoztathatósága, az IoT világ ígérete valósággá válik. Ez lehetővé teszi ügyfeleink számára, hogy egyszerre használhassák egyazon eszközön egyszerre több fiókjukat, míg a szolgáltatók szempontjából segít kiküszöbölni a különálló SIM-kártyák szükségességét és az ezzel járó további műanyagtermelést. Továbbra is szorosan együttműködünk a Samsunggal, a Qualcomm Technologies-szal és a Thales-szel, hogy további alkalmazásokat fejlesszünk ki erre a technológiára, és felgyorsítsuk a kereskedelmi forgalomba hozatalát” – összegezte Alex Froment-Curtil.

„Az iSIM-megoldások nagy lehetőségeket kínálnak a mobilhálózat-üzemeltetők számára, értékes helyet szabadítanak fel a berendezésgyártók számára az eszközökben. Továbbá rugalmasságot biztosítanak a felhasználók számára, hogy az 5G hálózatokban rejlő teljes potenciált és élményt kihasználhassák a mobileszközök széles skáláján. Az iSIM-technológiából leginkább profitáló területek közé tartoznak az okostelefonok, a mobil PC-k, a VR/XR-headsetek és az ipari IoT. Azáltal, hogy az iSIM technológiát beépítjük a chiprendszerbe, további támogatást nyújtunk a berendezésgyártóknak a Snapdragon platformunkban” – tette hozzá Enrico Salvatori, a Qualcomm Europe, Inc. vezető európai és közel-keleti alelnöke és elnöke.

Emmanuel Unguran, a Thales mobilcsatlakozási megoldásokért felelős szenior alelnöke elmondta: „az új típusú hálózatok és eszközök megjelenésével a SIM-technológia innovációja elengedhetetlen az összekapcsolt világ legjobb kiszolgálásához. Az iSIM támogatja az új eszközök tervezését és gyártását, miközben ugyanazt a digitális élményt nyújtja, mint az eSIM, és hitelesített biztonsági szintet biztosít. A Thales partnereivel együtt elkötelezett a folyamatos innováció mellett, hogy a legjobb csatlakozási élményt nyújtsa”.

Az ieUICC/iSIM technológiáról

A beágyazott univerzális integrált áramköri kártya (ieUICC) egy lépéssel továbbmegy az eSIM-nél, mivel integrálódik a chiprendszerbe. Funkcionalitását tekintve hasonlíthat egy önálló, csak egy állandó előfizetéssel rendelkező SIM-kártyához vagy lehet rugalmasabb, mint az eUICC, a beágyazott univerzális integrált áramköri kártya, ahol a szükséges profilok az eszköz életciklusa során mobilhálózaton keresztül tölthetők fel.