Digitalizáció a logisztikában

Kapcsolódó cikkek

Digitalizáció a logisztikában

Digitalizáció a logisztikában

logisztika

2 perc

A digitális forradalom és az Ipar 4.0 előretörése következtében a logisztika terén is elengedhetetlenné váltak olyan funkciók, melyek megkönnyítik és transzparenssé teszik az ellátási lánc folyamatait.

Bár a Continental 2016-os kutatása alapján az ágazati szakemberek nem voltak túl bizakodók a digitalizáció kapcsán, de a kutatás során mégis egyöntetűen elismerték az innovatív szoftveres megoldások szükségességét és hozzáadott értékét. A két évvel ezelőtti felmérésben a megkérdezettek több mint fele aggódott, hogy az iparág lemaradhat a digitalizáció terén.

A Zapier 2018-as feltörekvő, munkához kapcsolódó alkalmazások 10-es toplistájában projektmenedzsment, CRM és dokumentumkezelő appok is találhatók. Ezekre a logisztikai szektorban külön-külön és egyszerre is szükség van. A digitális előretörés kikerülhetetlen.

A Dachser logisztikai vállalat arra törekszik, hogy lépést tartson a digitalizáció úttörő technológiai újításaival. A cég webalapú eszközei világszerte közvetlenül kötik össze az ügyfeleket a szolgáltatásokkal, akár szállítási, akár raktározási rendszert kívánnak elérni. A Dachser 18 országban jelen lévő, globális rendszerén keresztül egyesíti a légi és a tengeri szállítmányokat, és a vállalat szárazföldi és raktározási tevékenységéhez is csatlakozik. Íme, a főbb logisztikai applikációk:

Shipmentcontrol

Bármikor, bárhonnan követhető az adott szállítmány helyzete online, akár a legkisebb csomagegységig. A szállítási információk és minden a szállítással kapcsolatos elektronikus adat GPRS-en keresztül, perceken belül érkezik a központi rendszerbe, egyenesen a sofőr kézi számítógépéről. Emellett az alkalmazással hozzá lehet férni a Dachser digitális archívumához is, mely tárolja az összes szállítással kapcsolatos fotódokumentációt.

Warehousecontrol

Ezzel az alkalmazással a raktári folyamatokra lehet rálátni – az utolsó részletekig is. A betárolás, a készletek azonnal elérhetők. A teljes szállítási folyamat is felügyelhető, hiszen az alkalmazás összekapcsolható a Shipmentcontrol applikációval.

Invoicecenter

Az online számlamenedzser segítségével egy összesített számlán, egy oldalon látható az adott elszámolási időszak összesítései, valamint az adóelőleg-levonásokhoz szükséges adatok is.

Transportorder

Ez az alkalmazás a szállítási megrendelések leadásában segít a logisztikai cégeknek. Az előre megadott beállításokkal, és az ügyfél saját rendszereiben az importfunkcióik megjelenítésével vagy elrejtésével időt takaríthat meg. Az alkalmazásban olyan vevőspecifikus funkciók, mint a veszélyes áruk információi is problémamentesen támogatottak.