Fény az éjszakában: átalakul az utcák világítása

Fény az éjszakában: átalakul az utcák világítása

Fény az éjszakában: átalakul az utcák világítása

közszolgáltatás

2 perc

A brit TTP és Mayflower vállalatok olyan vezeték nélküli kapcsolattal működő rendszert fejlesztettek, amellyel az eddiginél jóval átgondoltabban lehet szabályozni a közterületek éjszakai megvilágítását.

A Dolgok Internete (IoT – Internet of Things), vagyis hétköznapi használati tárgyak hálózatba kapcsolása gépek közötti kommunikáció segítségével az okosautók, intelligens otthonok terjedése mellett kiváló lehetőséget teremt az okosvárosok kialakítására is. A brit TTP és Mayflower vállalatcsoport is próbálta kiaknázni a fejlesztésben rejlő potenciált, idén júniusban sikeresen tettek pontot közös – a városok közvilágítását megreformáló – programjuk végére.

A két innovatív cég egy olyan vezeték nélküli kapcsolattal működő rendszert tervezett, amellyel az eddiginél jóval átgondoltabban lehet irányítani a városok közvilágítását, az éjszakai fényviszonyokat. A speciális megoldás ráadásul azzal az előnnyel kecsegtet, hogy az áramfogyasztást a felére csökkentheti a jelenleg üzemelő közvilágítási rendszerekhez képest. Az MK3 névre keresztelt fejlesztés első szállítmányai már útnak indultak, a Zigbee-alapú megoldást a tervek szerint Észak-Amerika mellett a világ más pontjaira is eljuttatják majd.

Okos energiafogyasztás - az M2M segít a briteknek >>A közösen kifejlesztett központi irányítási rendszer (Mayflower CMS – central management system) jelenleg több mint 180 ezer utcai lámpa, hirdetőtábla és más reklámfelület vezérlését biztosítja az Egyesült Királyságban és Írországban. Az új megrendelések azonban elözönlik a vállalatot, így ez a szám az optimista becslések szerint hamarosan 300 ezerre emelkedik. A legtöbb – vagyis összesen 90 ezer – csomópontot az angliai Hampshire megyében építették ki, és a tervek közt szerepel, hogy a következő egy évben további 50 ezer egységet helyeznek működésbe.

A fejlesztés első eredményei rögtön megmutatkoztak; Hampshire tartományban nagyjából 4 ezer tonnával sikerült visszafogni a szén-dioxid-kibocsátást, vagyis olyan, mintha 1600 autóval kevesebb gurulna az utakon.   

A Mayflower cég termékportfóliója eddig is tartalmazott bel- és kültéri világítási megoldásokat egyaránt, beleértve a közterületek fényviszonyainak alakítását, és utcai jelzőtáblák, reklámhordozók vezérlését lehetővé rendszereket. A társaság valamennyi egysége Zigbee-technológián alapuló adatátvitellel kommunikál, az információk egy védett GSM internetes kapcsolaton keresztül jutnak el a vállalat központi számítógépére.

A TTP projektvezetője, Richard Sims hangsúlyozta: vállalatuk hisz abban, hogy a fenntartható fejlődés kulcsát a globális energiafogyasztást visszafogó innovatív technológiai megoldások jelentik, nem csupán az Egyesült Királyságban, hanem világszerte. Amikor a Mayflower megkereste őket, igen ambiciózus elképzelései voltak a várható költségekkel, a rendszer teljesítményével és megbízhatóságával kapcsolatban, de az elvárásoknak sikerült megfelelni. „Nagy örömünkre szolgál, hogy részesei lehettünk ennek az okosvárosok terjedését szolgáló projektnek” – tette hozzá a TTP illetékese.

Forrás: M2M Now