Kíváncsi rá, mi a legtrendibb az okosotthonokban?

Kíváncsi rá, mi a legtrendibb az okosotthonokban?

Kíváncsi rá, mi a legtrendibb az okosotthonokban?

kereskedelem

4 perc

Az amerikai lakásvásárlók egyre nagyobb érdeklődést mutatnak az intelligens otthonok iránt, ezért a Coldwell Banker ingatlanügynökség elkészítette azoknak a készülékeknek a toplistáját, amelyek a legmenőbbek lehetnek a következő években.

Egyre több lakásvásárló tartja okos döntésnek, hogy leendő háztartását különféle távolról irányítható, egymással kommunikáló készülékekkel tegye intelligenssé. Miután a korszerű megoldások olyan funkciókat tesznek elérhetővé a jövő otthonaiban, amelyeket korábban elképzelni sem lehetett, a fogyasztók részéről egyre nagyobb az igény, hogy élhessenek ezekkel az innovatív lehetőségekkel. Ezt támasztja alá a Coldwell Banker ingatlanügynökség legfrissebb összesítése is. A cég alkalmazottainak kétharmada ugyanis azt tapasztalta az utóbbi időben, hogy ügyfeleiket ma már sokkal jobban érdeklik a smart megoldásokkal felszerelt házak, mint két évvel ezelőtt.

A társaság marylandi értékesítési munkatársa úgy véli, hogy ez a trend a jövőben is folytatódik,és az intelligens háztartások válnak majd a „normává” a piacon. Travis Gray az új otthonokban elérhető alkalmazásokat a rozsdamentes acélból készült eszközökhöz, valamint a gránit konyhapultokhoz hasonlította. „Tíz évvel ezelőtt mindenki úgy volt vele, hogy jó, ha ezek a megoldások adottak, de nem volt alapvető elvárás. Ma viszont ezek a felszerelések már elengedhetetlen kiegészítői a háztartásoknak. Ha egy lakásban nem elérhető egyetlen intelligens funkció sem, akkor a tulajdonosok később beszerelik ezeket, hogy magasabb áron adhassanak túl az ingatlanon” – tette hozzá.

Valódi robbanás következhet be az okosotthonok piacán >>A szakértő optimista becslései szerint az amerikai lakásvásárlók számára az okosotthonos megoldások és funkciók válhatnak mértékadóvá az ingatlanpiacon a következő három-hét év folyamán. A tulajdonosok szempontjából azonban az csupán egy dolog, hogy kimondják, a vásárlóknak okostechnológiákra van szükségük, de azt is ki kell találniuk, hogy milyen megoldások érik meg a leginkább a rájuk fordított időt, energiát és költségeket. Ezt szem előtt tartva a Coldwell Banker megvizsgálta, hogy mely készülékek voltak a legnépszerűbbek és legmenőbbek a tavalyi és az idei CES fogyasztói elektronikai kiállításon felvonultatott újdonságok közül.

Az ügynökség a lakásvásárlók preferenciáit összevetette az intelligens háztartásokban megtalálható berendezésekkel, ezek alapján egy 25 pontból álló listát készített a leginkább trendi készülékekről. Az elérhető megoldásokat alapvetően három különböző kategóriába sorolták. A korszerű készülékek egy része főleg praktikus célokat szolgál, míg egy másik csoportjuk hozzájárul az életszínvonal javításához és a lakók szórakoztatásához, a harmadik csoportba pedig azok az eszközök tartoznak, amelyek a biztonságról gondoskodnak.  

Travis Gray szerint a lakástulajdonosoknak érdemes legalább három intelligens készüléket beszerelni az otthonukba – ideális esetben úgy, hogy a berendezések mind a három említett kategóriának eleget tegyenek.

Íme, néhány népszerű fejlesztés a top 25-ből:

LG Studio Collection

A dél-koreai technológiai cég egy kifejezetten intelligens konyhai készülékekből álló prémium kollekcióval lépett a piacra. A berendezések számos gyakorlati előnyt kínálnak a lakóknak – éppen ezért jóval vonzóbbak is a lakásvásárlásra készülők számára a Coldwell Banker összesítése szerint.

A rozsdamentes acélból készült eszközök sorában okoshűtőket, főzőlapokat, konyhai tűzhelyeket, sütőket, mosogatógépeket, valamint mikrohullámú sütőket is találhatunk. A készülékek többsége ráadásul rendkívül energiatakarékos, és megszerezte az „Energy Star” minősítést. Az okosfunkciók közé tartozik például, hogy a berendezéseket LED-es érintőképernyős kijelzővel látták el, a mikrohullámú sütőkbe beszerelt szenzorok pontosan nyomon követik a sütés, melegítés folyamatát, a két sütő pedig ínyenc receptek sorával segíti a háziasszonyokat.

Nest intelligens termosztát

Az ingatlanszakértő kedvenc okosotthonos készüléke a felhasználói szokásokat kiismerő,tanuló” hőszabályzó, szerinte ez számít most a legnagyobb technológiai dobásnak a piacon. A CNET szakmai weblap szintén az év legjobb intelligens háztartási készülékei közé sorolta a távolról is szabályozható berendezéseket.

Szeretne még többet megtudni? Gyorsan tanul a Nest intelligens termosztátja >>A kaliforniai székhelyű Nest által megalkotott termosztátokat okostelefon segítségével lehet irányítani, az eszközöket kifejezetten úgy programozták, hogy kiismerjék a lakástulajdonosok napi rutinját, és ennek megfelelően szabályozzák az otthoni hőmérsékletet. A berendezéseket speciális szenzorokkal is ellátták, amelyek érzékelik, hogy mikor üres a ház, ezáltal kevesebb energiát használnak fel akkor, ha éppen senki sem tartózkodik otthon. Zsebbe vágó előny, hogy a lakástulajdonosok az intelligens hőszabályzókkal sokat spórolhatnak a rezsiköltségeken. A fejlesztők szerint a Nest segítségével akár 20 százalékkal csökkenhetőek az energiaszámlák.

Lutron Caséta Wireless

A biztonsági rendszerek fontossága nem kérdéses. A hagyományos riasztórendszerekhez képest az okosmegoldások sokkal nagyobb rálátást adnak a tulajdonosoknak: akár külföldről is nyomon követhetik, hogy éppen ki járkál a ház körül, ki tartózkodik a lakásban, és ennek megfelelően távolról is szabályozhatják a fényeket.

Az ingatlanügynökség listáján a pennsylvaniai székhelyű Lutron Electronics fejlesztését emelték ki. A Caséta vezeték nélküli rendszeren keresztül nemcsak automatikusan szabályozható a világítás, de be lehet állítani az árnyékolást és a hőmérsékletet is. A rendszer külön alkalmazáson keresztül irányítható, amelyet le lehet tölteni az okostelefonokra, a táblagépekre, sőt még az okosórákra is.   

Forrás: CBS News