Szakemberhiány az IoT-szektorban

Szakemberhiány az IoT-szektorban

Szakemberhiány az IoT-szektorban

gyártás

2 perc

A brit Canonical által közzétett IoT Business Models jelentés szerint az IoT-vel foglalkozó cégeknek sokszor nehézséget okoz, hogy megfelelő alkalmazottakat találjanak.

A Ubuntu Core operációs rendszert is tervező társaság mintegy 360 szakembert, fejlesztőt és forgalmazót kérdezett meg. A kutatás szerint a válaszadó cégek 68 százaléka nem képes megfelelő kvalitásokkal rendelkező szakembereket találni és alkalmazni. Az eredmények azt mutatják, hogy a leginkább a Big Data és az adatelemzéshez kapcsolódó szaktudásra van szükség. Ez a két terület ráadásul a megkérdezettek háromnegyede a Dolgok Internete (IoT) szempontjából megkerülhetetlenül fontos, mégis a vállalkozások harmada nem talál rá embert. 

Egyetemi szak lett a Dolgok Internetéből

Nincs könnyű dolga azoknak az IoT-cégeknek sem, amelyek például a beágyazott szoftverek fejlesztésében, a beágyazott elektronika tervezésében, az IT-biztonság, az automatizálás, a felhőtechnológia vagy a mesterséges intelligencia területén otthonosan mozgó munkatársakat keresnek.  

Mike Bell, a Canonical IoT-vel foglalkozó igazgatója szerint sok társaságnál okoz gondot, hogy néha még a cégvezető sincs otthon a Dolgok Internetében - sem technológiailag, sem annak speciális üzleti vonatkozásaiban, és ezen tudások nélkül próbál nagyszabású projektekbe belevágni.

Egyelőre a legfontosabb cél az Internet of Things mögött álló technológiák leegyszerűsítése. Ahogy az üzleti folyamatok egyre inkább online felületekre kerülnek, az ezeket kiszolgáló megoldásoknak is egyre könnyebben kezelhetőkké kell válniuk. A cél ezen a területen is az, hogy szakmai háttértől vagy tudástól függetlenül szinte bárki irányítani, ellenőrizni vagy használni tudja ezeket a rendszereket. 

Nem utolsósorban pedig nagyon fontos, hogy a cégek gyors döntést hozzanak a megfelelő tudású emberek kiválasztásában és a csapatok kialakításában, hiszen ezen a területen már egy-két év is hatalmas változásokat hozhat, így elkerülhetetlen a folyamatos helyzetértékelés és a gyors megvalósítás.

Forrás: IoT Now