Drónok a termőföldek felett

Drónok a termőföldek felett

Drónok a termőföldek felett

gyártás

2 perc

Kétségkívül az egyik legígéretesebb területnek a mezőgazdaság számít a dróniparág szempontjából. Az agráriumban a technológia lehetővé teszi a nagy kiterjedésű termőföldek folyamatos, pontos megfigyelését és akár az öntözését is.

Elsősorban a precíziós tápanyag-utánpótláshoz és a helyspecifikus növényvédelem támogatásához járulnak hozzá a pilóta nélküli repülők által készített multispektrális felvételek. 

Nagy áttörést jelent a korábbi távérzékelési technológiákhoz képest az eszközök segítségével elérhető terepi felbontású felvételek. Ráadásul ezeknek az elkészítési költsége is jelentősen csökken, így a végső termék megfizethetővé válik. Precíziós gazdálkodásra berendezkedett gazdák esetében jelentős lehet a megtakarítás, illetve a felhasználás hatékonysága – összegezte tanulmányában az Explico tanácsadó cég.

A terepi felbontás azt fejezi ki, hogy egy pixel hány centiméter szélességű terepi foltot képez le.

Magyarországon jelenleg inkább a technológia megléte – azaz hiánya – szab határt a széles körű felhasználásnak. A korszerű mezőgazdasági erőgépek már most is automata kormányzással, GPS-vezérléssel működnek, így a teljes automatizáltság csak évek kérdése. 

A folyamatot lényegesen felgyorsíthatja az árak további csökkenése, illetve a felhasználóbarát és olcsó adatfeldolgozó szoftverek megjelenése a piacon. A „no fly zónák” kialakítása természetesen itt is elengedhetetlen hosszú távon, akár csak a kereskedelem és logisztika esetében. 

A tengerentúlon a lakossági használatú drónok 80 százaléka a mezőgazdaságban működhetne pilóta nélküli repülést népszerűsítő iparági érdekképviselet szerint. A missouri farmerek például már a Szövetségi Légügyi Hivatallal (FAA) is egyeztetnek a lehetőségekről.

Az Explico szakértői szerint árnyalja a képet, hogy a mezőgazdaságban már most is találkozhatunk olyan alternatív megoldásokkal, mint az okosmérés (smart metering), melyek bizonyos esetekben hatékonyabbak a drónoknál. Egy ilyen állomás akár húsznál is több környezeti paraméter mérését teszi lehetővé. Vagyis egyelőre nem vehetjük készpénznek, hogy a robotrepülők idővel egyeduralomra törnek a mezőgazdaságban.