Csúcstechnológia magyar fejlesztőktől – Így bővít az OnRobot

Kapcsolódó cikkek

Csúcstechnológia magyar fejlesztőktől – Így bővít az OnRobot

Csúcstechnológia magyar fejlesztőktől – Magyarországon terjeszkedik az OnRobot

gyártás

2 perc

Tovább bővíti hazai csapatát a magyar gyökerekkel is rendelkező dán robotikai vállalat. Céljuk, hogy 2020-ban tízről ötvenre növeljék termékeiknek számát.

A robotika azelőtt soha nem látott mértékben alakítja át az ipari termelés működésének jellegét, ami eddig nem tapasztalt üzleti lehetőséget teremthet az End-of-Arm Tooling (EOAT) piac számára.

Az együttműködő alkalmazások számára kiegészítőket gyártó OnRobot nagyszabású fejlesztéseket tervez. Miután 2019-ben a cég egyrendszeres megoldással a következő szintre emelte a robot kompatibilitást, a vállalat 2020-ban négyszeresére bővíti termékkínálatát és folytatja magyarországi terjeszkedését.

A prototípustól a késztermékig

A robotikai iparág úttörőit évek óta magyar szakembergárda is támogatja: több mint 25-en dolgoznak Budapesten az odense-i központú, de globális piacot lefedő cég leginnovatívabb termékein.

A dániai központ ellenére az OnRobot fejlesztéseinek meghatározó része Magyarországon, Budapesten történik. Sőt, a vállalat legnagyobb fejlesztői bázisa a budapesti. A magyar részleg a prototípus tervezésétől egészen a késztermék kivitelezéséig részt vesz a munkában, valamint hardver- és szoftverfejlesztéseken is dolgozik.

Intelligens grippertől a gépi látásig

A hazai fejlesztők olyan termékeken dolgoztak, mint például az RG2-FT Gripper, a világ első intelligens fogója, beépített erő- és nyomatékérzékelőjének köszönhetően képes látni és érezni is a munkadarabokat.

Emellett kiemelhető a HEX erő/nyomaték szenzor is, amely egy emberi kéz érzékenységét és ügyességét képes visszaadni. Az érzékelővel a bonyolult polírozó, csiszoló vagy egyéb összeszerelő jellegű feladok is könnyedén kezelhetők. Ezeknél a műveleteknél a kívánt eredmény elérése érdekében alapvető fontosságú a pontos orientáció és a kifejtett erővel kapcsolatos visszajelzés.

De az OnRobot Eyes is a magyar csapat érdemei közé tartozik. Az új kiegészítővel a vállalkozások 2.5D-s látással is elláthatják robotikai alkalmazásaikat. A fejlesztés ideális tárgyak széles körének kiválogatására, a külső alak által meghatározott fém alkatrészekkel történő CNC-gépkiszolgálásra, és sok más olyan felvétel és lerakás típusú alkalmazásra, ahol fontos az orientáció.

A cél a kiemelkedő kutató-fejlesztő munkahely

A dán cég folyamatosan fejleszti magyarországi csapatát, céljuk, hogy néhány éven belül tovább bővítsék a dolgozók – például informatikusok és mérnökök – létszámát.  

„A budapesti RnD központ kulcsfontosságú termékeket szállít az OnRobot termékportfóliójához, mindeközben pedig folyamatosan fejlesztjük a kollégák kompetenciáit a vállalat kritikus stratégiai területein” – mondta Beskid Vilmos, a cég jelenlegi CTO-ja, a kutatás-fejlesztési központ korábbi vezetője.