A gyártók már az 5G-re készülnek

Kapcsolódó cikkek

A gyártók már az 5G-re készülnek

A gyártók már az 5G-re készülnek

gyártás

2 perc

Bár a mobilkommunikációs hálózatok új generációjára a felhasználóknak még várniuk kell, fejlesztőként és befektetőként már muszáj most gőzerővel készülni a technológiai változásra.

A 4G-ről való továbblépés kérdése már évek óta a levegőben van, ám ennek ellenére mégis nehéz konkrétumokról beszélni. Egyelőre a hivatalos szabványok hiányában csupán néhány irányelv és elméleti definíció létezik, hogy milyen követelményeknek felel majd meg a telekommunikációs hálózatok következő gerenációja, amelyek közül az egyik legfontosabb a nagyobb sebesség.

Úton az 5G felé – A telekommunikáció jövője

Épp ezen dolgozik az okostelefonok processzorainak gyártásával foglalkozó Qualcomm is. Az amerikai vállalat legújabb bejelentése szerint elvégezték az első 5G-képes telefonos modem tesztjét.

Az X50 nevű rendkívül magas frekvenciájú modem a 28 GHz-es frekvenciatartományt használja, és a tesztek során sikerült az egy gigabit/másodperces (Gbps) sebességet elérnie. A gyártó ígérete szerint a jövőben akár 5 Gbps-re is képes lehet a modem, hiszen további új megoldásokkal tökéletesítik a technológiát.

A fejlesztők ezt az elképesztő sebességet az eddigi legkisebb, egy ötforintosnál is kisebb milliméterhullámos antenna segítségével érték el. Az adó-vevőből elméletben kettő is elfér egy chipben, és ugyan így is rekordot döntöttek a méretével, amelyet a további fejlesztések során még egyszer megfeleznének.

A teszteredmények mellett a vállalat egy új referenciakészülék tervét is bemutatta, melynek célja, hogy a legmodernebb okostelefonok méreti megkötéseit is szem előtt tartják a legújabb chipek tervezése során. A bejelentés szerint a telefongyártókkal együtt dolgozva 2019 elején tervezik bevezetni az első 5G-képes okostelefonokat a piacra.

Jól látszik tehát, hogy a végfelhasználók még évekig nem vehetik igénybe az új hálózatok által nyújtott szolgáltatásokat, de a gyártók már most tervezik a jövő készülékeit. Így a fejlesztők és a befektetők még mindig időben lecsaphatnak a technológiára, ha biztosan helyet szeretnének kapni az 5G piacán.

Forrás: The Verge