Közvilágítás okosan – Íme, a világ élmezőnye

Közvilágítás okosan – Íme, a világ élmezőnye

Közvilágítás okosan – Íme, a világ élmezőnye

energia

2 perc

A legokosabb városok közül mutatunk öt olyat, melyet igazán futurisztikus lámpák díszítenek.

A Lux Review kiadvány nemrég összefoglalta, hogy mely városok vezetik a globális rangsort a fejlett világítási megoldások és egyéb okosvárosi technológiák terén. A pálmát végül a katalán fővárosnak, Barcelonának sikerült elvinnie, elsősorban a korszerű világítási infrastruktúrája miatt. 

Minden várost maga mögé utasított Barcelona

A lámpatestekre szerelt okosmegoldások lehetővé teszik például, hogy központi rendszerek mérjék és figyelemmel kísérjék a forgalom, a torlódás, valamint a légszennyezettség alakulását. A pár évvel ezelőtti súlyos aszályokat követően a barcelonai utcai lámpákat ráadásul úgy alakították át, hogy most már képesek az időjárás nyomon követésére is. 

Az oszlopokon elhelyezett szenzorok ezen kívül ellenőrzik azt is, hogy megfelelő-e a növények vízellátása, így a csapadék mennyiségét is számításba véve jóval hatékonyabbá lehet tenni a városi öntözési rendszert. 

A Lux Review összesítése alapján a dobogó második helyét San Francisco szerezte meg, mely már hosszú évek óta élen jár a fejlesztésekben, részben a Szilícium-völgyhöz való közelségének is köszönhetően. Az amerikai város nemrégiben jelentette be, hogy csaknem 19 ezer kisnyomású nátriumlámpát fog LED lámpákra cserélni. 

A vezeték nélküli intelligens vezérlőszerkezet biztosítja majd, hogy távolról is lehessen szabályozni a világítást, továbbá figyelmeztet, hogyha egy fényforrás kiégett. Mindez egyfelől fokozza a biztonságot, másrészt hozzájárul a költségek lefaragásához. 

A lista harmadik helyén Koppenhága végzett, amely a tervek szerint 2025-ben már teljes mértékben semleges lesz a szén-dioxid-kibocsátás szempontjából. A dán fővárosban nemrégen csaknem a régi utcai lámpák felét felváltották a LED-es modellek, amelyek automatikusan bekapcsolnak, amikor egy autó közeledik, és elsötétednek, amikor elhaladt a jármű. 

A következő a sorban Szingapúr, a városállam ugyanis ambiciózus „okosnemzeti” stratégiát indított útjára. Ennek keretében rengeteg vezeték nélküli szenzort szereltek fel, hogy nyomon követhessék a forgalmon és más fontos tényezőkön kívül akár a szemétszállító konténerek mozgását is. 

Az ötödik helyezett Los Angeles lett – elsősorban annak a tervnek köszönhetően, hogy a városban több mint 200 ezer elavult utcai lámpát cserélnek ki intelligens LED-alapú világításra. Annak ellenére, hogy a program egyelőre mindössze 80 százalékban teljesült, Los Angeles máris nagyjából 9 millió dollárt takarított meg, arról nem is beszélve, hogy a jobb világítás a bűnözés is csökkentésében is fontos szerepe játszhat.

Forrás: ReadWrite