Digitális egészség: gyógyítás M2M-mel

Digitális egészség: gyógyítás M2M-mel

Digitális egészség: gyógyítás M2M-mel

egészség

2 perc

A machine-to-machine technológia a jövő kulcsát jelentheti az egészségügyi piacon is. Egyre több fogyasztó ismeri fel a benne rejlő lehetőségeket.

Az idei Las Vegas-i CES kiállításon is az eHealth volt az egyik legfontosabb téma, hiszen (szinte) mindenki szeretne egészségesebben élni. Az igazi kérdés azonban az, hogy az M2M (gépek közötti kommunikáció) széles körű elterjedésével a különböző rendszerek hogyan lesznek képesek az adatok rögzítésére és feldolgozására úgy, hogy megfelelő adatbiztonság mellett az orvosok és páciensek egyaránt értékelhető és értelmezhető információkhoz juthassanak.

A fogyasztók túlnyomó többsége örömmel fogadja az internetre kapcsolt eszközök, szenzorok térnyerését, hiszen a valós idejű adatokat nyomon követő eszközök és rendszerek rengeteg területen hasznosíthatók.

A csatlakoztatott egészségügyi és biometrikus mérési eszközökkel foglalkozó A&D Medical megbízásából a Harris Poll végzett kutatást, amelyből kiderül, hogy az amerikaiak egyre jobban nyitnak az M2M-ben rejlő lehetőségek felé – például olyan egészségügyi értékek mérésénél, mint a testsúly vagy a vérnyomás.

A tavaly decemberi Connected Health Study tanulmány kétezer amerikai felnőtt bevonásával készült. A válaszadók 56%-a nyilatkozott úgy, hogy érdeklik a felhőalapú egészségügyi szolgáltatások és eszközök, amelyek információkat küldenek az orvosnak, gondozónak vagy az általuk választott személynek.

Az egészségügyi állapotkövetés közül a vérnyomásmérés (37%) és a testsúlymérés (33%) a legnépszerűbb. Ezt követik a krónikus betegségek (25%), az alvás (23%) és a fizikai aktivitás (22%) eszközökkel történő otthoni megfigyelése.

A résztvevők többi között azért tartják hasznosnak az egészségügyi távfelügyeletet, mert így a kapcsolódó adatok pontosan nyilvántarthatóak, feltárhatóak a legfőbb trendek és követhetőek az egészségügyi, illetve étkezési szokások is.

Forrás: Connected World