Ön is tehet az IoT-eszközök biztonságáért

Ön is tehet az IoT-eszközök biztonságáért

Ön is tehet az IoT-eszközök biztonságáért

biztonság

2 perc

Bár számtalan előnnyel járhatnak az otthoni IoT-készülékek, de a biztonsági kockázatokról sem szabad megfeledkezni. Ezek legtöbbször némi körültekintéssel elkerülhetőek lennének. Íme, néhány tipp, hogy mire figyeljen.

Alkalmazás és firmware frissítés

A felhasználók többsége általában tisztában van azzal, hogy frissítenie kell az okostelefonján található applikációkat, az otthoni világhálóra csatlakozó berendezésekre viszont nem gondolnak. Holott ezek esetében is elengedhetetlen a folyamatos firmware frissítés a teljesítmény növelésének, az esetleges hibák eltávolításának, illetve a biztonság növelésének érdekében. 

A firmware az elektronikus eszközök működéséért felelős szoftver, mely csak a legalapvetőbb funkciókat látja el.

A korábbi verziójú firmware-ek használata igencsak megkönnyíti a hackerek dolgát, ugyanis ezek sérülékenyebbek és nem a teljes kapacitást kihasználva futnak. Sokszor a tulajdonosnak kell egyenként utánanéznie a frissítéseknek, méghozzá oly módon, hogy belép a különféle okoskészülékek kapcsolódó alkalmazásaiba. A rendszeres karbantartás végett ajánlott ezt havonta egy alkalommal elvégezni, így az eszközök naprakészek lesznek.

A cikk első részét itt olvashatja el. >>A WiFi-hálózat ellenőrzése

A nyilvános hálózathoz történő csatlakozással a hackerek sokkal egyszerűbben megtalálják a világhálóra csatlakozó otthoni berendezéseket, és könnyebben fel is tudják törni azokat. Ha azonban a felhasználó magánhálózatot választ, akkor – erős jelszó használatával – a védelmet is fokozhatja. 

A még hatékonyabb védelem biztosítása érdekében a szakemberek azt ajánlják, hogy a felhasználó külön hálózatra csatlakoztassa az otthoni számítógépét és a különféle okoskészülékeket, ezzel ugyanis nagymértékben csökkenthető az eszközök közötti behatolás kockázata. Ha ugyanoda csatlakozik az okosotthon és a számítógép, akkor azzal járhat, hogy az egyik feltörésével a támadók már mindenhová bejutottak, több hálózat esetén viszont keményebben meg kell dolgozniuk azért, hogy a többi eszközt is elérjék.

A nem használt készülékek kikapcsolása

Nyilván az tűnhet a legegyszerűbb és legkényelmesebb megoldásnak, hogy minden eszközt bekapcsolva és online üzemmódban hagy a felhasználó, ezzel viszont valójában csak a támadókat segíti hozzá egy sikeres akcióhoz. Ezért még, ha felesleges teendőnek is tűnik a router vagy a szerver lekapcsolása, valójában mindenképpen érdemes ezt megtenni, amikor a kapcsolódó gépek nincsenek használatban. 

Természetesen vannak olyan smart home berendezések – például termosztátok, hűtőszekrények  –, amelyek esetén gyakorlatilag elengedhetetlen a folyamatos csatlakozás, de például a televízióknál vagy a vezeték nélküli nyomtatóknál ez nem szükséges. Így nem árt figyelni arra, hogy ezek a készülékek is újabb hozzáférési pontokként szolgálhatnak a hackereknek, ha akkor is be vannak kapcsolva, amikor nincsenek használatban. Ráadásul az áramtalanítással a felhasználó még energiát is megtakaríthat.

Forrás: RISMedia