Így védenék az amerikaiak a Dolgok Internetét

Így védenék az amerikaiak a Dolgok Internetét

Így védenék az amerikaiak a Dolgok Internetét

biztonság

4 perc

Az amerikai fogyasztóvédelmi ügynökség kidolgozta azokat az irányelveket, amelyekkel az IoT-t övező biztonsági kockázatokat szeretné csökkenteni.

Az egymással összekapcsolt készülékek és a Dolgok Internete (Internet of Things – IOT) világában az amerikai fogyasztók személyes adataik fokozottabb védelmére vágynak. Ezért felhívták a helyi fogyasztóvédelmi ügynökség figyelmét arra, hogy a jelenleginél hatékonyabb módszerekkel kellene biztosítani az okoseszközök által begyűjtött információk titokban tartását és megfelelő kezelését, például az intelligens fitneszkiegészítők és az okosotthonok esetében.  

A kormányhoz közeli FTC (Federal Trade Commission) bizottság már közzé is tette a hétköznapi használati tárgyakat a világhálón összekötő IoT-re vonatkozó irányelveit a terület átfogó és egységes szabályozásának jegyében. A szervezet kezdeményezése azonban nem talált kedvező fogadtatásra, a szövetséget számtalan kritika érte, hogy bőven túllépett a hivatali hatáskörén.  

IoT: tovább kell feszegetni a határokat >>Az ügynökség javaslatait egy washingtoni konferencián hozta nyilvánosságra az FTC elnöknője. Edith Ramirez elmondása szerint a szervezet elsődleges célja, hogy az egymással kommunikáló készülékek esetében kialakuljon egy jól bevált gyakorlat, a „best practice”. Az elnöknő egyben még azt is hangsúlyozta, hogy az ügynökségnek megvannak a megfelelő eszközei ahhoz, hogy mérsékelje a biztonsági kockázatokat, és elejét vegye az okoseszközök fogyasztókat megkárosító használatának.

„Az intelligens készülékek esetében rendkívül személyes, magánjellegű adatokat továbbítanak egymásnak a különböző berendezések. A bizalmas információkat fenyegető veszély ráadásul napról napra fokozódik, miután ma már világszerte egyre több berendezés kapcsolódik egymáshoz az interneten keresztül, vagyis az adatforgalom is exponenciálisan növekszik” – emelte ki Edith Ramirez a „State of the Net” konferencián. „Ha azt szeretnénk elérni, hogy ezek az új technológiák valóban virágzásnak induljanak, akkor meg kell értetni a fogyasztókkal, hogyan működnek az okoseszközök, milyen jellegű információkat gyűjtenek és tárolnak” – tette hozzá.  

Az FTC a tavalyi évben 12 különböző okostelefonos fitneszalkalmazást vizsgált meg, és arra az eredményre jutott, hogy az applikációk 76 különféle szervezettel osztanak meg személyes adatokat. Ramirez emiatt külön is kiemelte a felmerülő biztonsági aggályok jelentőségét: „ha például sportoláshoz felveszek egy olyan karpántot, amely rögzíti, hogy hány kalóriát égettem el az edzés során, ezt az információt egészen biztosan nem szeretném kiadni például a biztosítómnak”.

IoT: elérkezett az új virágkor hajnala >>Az ügynökség egyelőre nem dolgozott ki a Dolgok Internetére vonatkozó konkrét törvényi ajánlásokat. Az elnök azonban jelezte, hogy eddigi munkaértekezleteik során már széles körű egyetértés alakult ki azt illetően, hogy az IoT-fejlesztő vállalkozásoknak ésszerű biztonsági intézkedéseket kell bevezetniük. Ezen irányelveket több milliárd, a világhálóhoz kapcsolódó készülék esetében szeretnék bevezetni, legyen itt szó akár autókról, intelligens hűtőkről, fogkefékről, fitneszkiegészítőkről vagy egyéb kütyükről.

A szervezet arra szólította fel a cégeket, hogy már a termékek piacra dobásának pillanatában gondoskodjanak a megfelelő biztonsági hálóról, nem szabad csupán utólag átgondolni ezeket a szempontokat. Ellenkező esetben ugyanis a személyi információk is fokozottabb adatvédelmi és biztonsági kockázatoknak vannak kitéve. Az innovatív technológiákat elemző agytröszt, a TechFreedom azonban máris több ponton is bírálta az FTC irányelveit, amelyek szerinte túlzottan is korlátoznák az egyelőre még csak gyerekcipőben járó szektort.   

Velük ellentétben a Fogyasztói Elektronikai Szövetség (Consumer Electronics Association) viszont pozitívan fogadta az irányelveket. Gary Shapiro elnök úgy értékeli, hogy az ügynökség jó úton halad a legmegfelelőbb gyakorlati működés kialakításának útján, anélkül, hogy az új szabályokkal túlságosan is behatárolná a fejlődést. A CEA egyúttal hozzátette: még túlságosan korai lenne törvények közé szorítani a Dolgok Internetét, ez ugyanis korlátozná az innovációt.

Forrás: AFP