Digitális veszélyek a karácsonyfa alatt

Kapcsolódó cikkek

Digitális veszélyek a karácsonyfa alatt

Digitális veszélyek a karácsonyfa alatt

biztonság

2 perc

Mire figyeljünk, ha laptopot, okostelefont vagy videójátékot ajándékozunk? Egy angol magazin nemrég gyerekeket kérdezett meg arról, hogy milyen ajándékra vágynak idén karácsonykor. Bár a listáról jó néhány „klasszikus” kívánság régről is ismerős lehet, de felkerültek rá az okosórák, a játékkonzolok, a videójátékokról mintázott játékfegyverek, sőt még a videójáték szereplők inspirálta szakácskönyv is.

A listát elnézve valószínűleg idén is sok családban kerül valamilyen digitális ajándék a fa alá. Ezt támasztja alá az egyik hazai felmérés is, amely szerint a népszerű Black Friday akciókat a válaszadók 65%-a már karácsonyi ajándékok beszerzésére is kihasználta.

A slágertermékek nem meglepő módon a mobiltelefonok és tabletek, a szórakoztató elektronika, illetve a számítástechnikai eszközök voltak.

Bár a digitális ajándékok nagy örömöt okoznak a kicsiknek, nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy az internetnek sötét oldala is van. Az ESET internetes biztonsági cég és a Sicontact Kft. szakértői összegyűjtötték, mire érdemes figyelni szülőként.

Videójátékok

Válasszunk a gyerekek életkorának megfelelő játékot, amelyet hivatalos, megbízható forrásból szerezzünk be. A választásban az ajánlások, szakértői fórumok mellett a PEGI, azaz az elektronikus játékokhoz használt korhatár és tartalom besorolási rendszer is segít.

Akár számítógépen, mobilon vagy konzolokon játszanak a gyerekek, mindig tartsuk az eszközöket naprakészen, telepítsük a frissítéseket, mert lehet, hogy biztonsági javításokat is tartalmaznak. Ez az operációs rendszer mellett a játékkliensekre (mint például a Steam vagy az Origin), és magukra a játékokra is vonatkozik.

Tanítsuk meg nekik, hogy legyenek óvatosak: a csalásokat és a fizetős játékok ingyenes verzióit kínáló nem hivatalos weboldalak, fórumok linkjei mögött vírusok is rejtőzhetnek. Ahogy az internet többi részén, úgy a játékos közösségekben sem mindenki jó szándékú – sose adjanak meg személyes- vagy bankkártya-adatokat, sem a fórumokon, sem privát üzenetben.

Okostelefonok és táblagépek

Az új mobilok beüzemelésekor az egyik első teendő, hogy az eszköz valamilyen feloldó kód beállítását kéri. Hívjuk fel a gyerekek figyelmét, hogy olyan kódot válasszanak, amely nem köthető hozzájuk – mint például a születésnapjuk –, mivel ezeket a kódokat nagyon könnyű kitalálni.

Érdemes minél hamarabb beszerezni egy biztonsági alkalmazást is – az Android ugyanis a második legtöbbször támadott rendszer a Windows után. Nézzük át együtt közösen, hogy milyen alkalmazások kerülnek a telefonra, és ellenőrizzük azt is, hogy ezek mihez kérnek hozzáférést.

Legyünk gyanakvók, ha egy alkalmazás túl sok vagy furcsa hozzáférést kér – egy kvízjátéknak valószínűleg nincs feltétlenül szüksége a gyerekek pontos tartózkodási helyére.

Mindig a hivatalos áruházból töltsünk le appokat (Google Play, App Store), mert az egyéb forrásokból beszerezhető alkalmazások kártevőket tartalmazhatnak, amelyek zárolhatják az eszközt, de akár kémkedhetnek is az eszköz használója után.

Okosórák

Ha valamilyen internetre csatlakozó kütyü – például okosóra – a meglepetés, akkor mindenképpen szánjunk egy kis időt a megfelelő modell kiválasztására. Járjunk utána a lehetőségeknek, olvassunk megbízható forrásból származó véleményeket, és keressünk rá a modell nevére, a sebezhetőség vagy hasonló szavak kombinációjával.

Erre azért van szükség, mert a gyártók a gyors megjelenés érdekében sajnos sokszor nem fektetnek kellő hangsúlyt a biztonsági szempontokra, a sebezhetőségek javítása pedig utólag nagyon nehéz, vagy egyenesen lehetetlen.

Pár éve például a norvég fogyasztóvédelmi tanács tesztjén több problémás intelligens órát is találtak, amelyek titkosítás nélkül tárolták és továbbították az adatokat. Ez pedig lehetővé tette, hogy hackerek megfigyelhessék a gyerekeket, sőt akár kommunikálhassanak is velük.

Legyünk óvatosak a kevésbé ismert márkákkal, ha nem tudjuk ellenőrizni, hogy az adatainkat hol tárolják, és hogyan védik. A számítógépekhez és telefonokhoz hasonlóan itt is aranyszabály, hogy amely eszköznél lehetséges, ott mindenképp telepítsük a biztonsági frissítéseket, amint elérhetővé válnak.

A biztonság a szülőkkel kezdődik

Ha a család biztonságos internetezéséről van szó, akkor a szülők tudatos hozzáállását is meg kell említenünk, mint kulcsfontosságú tényezőt. Bár a gyermekek jól kiigazodnak az online térben, a kíváncsiságuk és a tapasztalatlanságuk könnyen bajba sodorhatja őket.

Szülőként a mi feladatunk, hogy naprakészek legyünk az internet veszélyeivel kapcsolatban, és folyamatosan neveljük a gyerekeket a felelősségteljes internethasználatra. Bár ez a téma végtelennek tűnik, van néhány támpont, amelyek mentén elindulhatunk.

Ilyen például a megfelelő jelszavak használata, a biztonságos letöltés, a közösségi média kockázatai, az online zaklatás, az internetes pedofilok, a chatelés szabályai. Természetesen a legfontosabb, hogy biztosítsuk a gyerekeket arról, hogy hozzánk bármikor fordulhatnak, ha gyanús dologgal találkoznak a világhálón.