Autógyártás okosan – Így fejleszt a Suzuki

Autógyártás okosan – Így fejleszt a Suzuki

Autógyártás okosan – Így fejleszt a Suzuki

autó

20 perc

Bár arról sok szó esik, hogy mi várható a jövőben, de arról kevesebb, hogy milyen út vezet el addig, hol tartanak a cégek a termelés, gyártás okosításában. Az esztergomi Suzuki több milliárd forintot fordít éppen arra, hogy a már eddig is alkalmazott robotokat még inkább összekapcsolja, és még gyorsabbá tegye a járműgyártást.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával többéves kutatás-fejlesztési projektet indított konzorciumvezetőként a Magyar Suzuki Zrt.

A GINOP-2.2.1-15-2016-00015 projekt pályázati célja a vállalat beszállítói, valamint az egyetemek és kutatóhelyek közötti K+F+I együttműködés fejlesztésével magasabb hozzáadott értékű, új tudományos eredmények, piacképes termékek, szolgáltatások és technológiák, illetve ezek prototípusainak létrehozása.

A projekt összköltsége 5,3 milliárd forint, amelyből 2,7 milliárd forint saját forrás és csaknem 2,6 milliárd forint a Széchenyi 2020 program keretében nyújtott vissza nem térítendő támogatás.

A konzorciumi együttműködésben megvalósuló projektben a PEMÜ Műanyagipari Zrt., a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem is közreműködik partnerként.

Urbán László, a vállalat vezérigazgató-helyettese az M2M Zóna műsorban elmondta, hogy a projekt 2016 szeptemberétől indult, és egészen 2020. augusztus végéig tart.

A beruházás része, hogy hálózatba kapcsolják a hegesztőrobotokat, modernizálják a logisztikai rendszert, előkészítik a legkorszerűbb lézerhegesztési technológia bevezetését, valamint új, kiváló műszaki tulajdonságú, költségtakarékos polimereket fejlesztenek az autógyártáshoz. A vállalat célja, hogy 2020-ig még korszerűbb, versenyképesebb, biztonságosabb Suzuki prototípusokat állítsanak majd elő.

„Míg 10-15 évvel ezelőtt egy-egy autómodell akár 5-6 évig is futott főbb változtatás nélkül. Ma már ez az időtartam lerövidült, és akár évenként is szükséges lehet új modell, új modellváltozat, új alkatrészek vagy új technikai-technológiai megoldások kidolgozására” – emelte ki Urbán László.

Hallgassa meg az interjút, amelyben arról is szó lesz, hogy a 3D nyomtatás miként segítheti a beszállítók munkáját, de arra is kitér a vezérigazgató-helyettes, hogy a további robotizálás hogyan teheti még gyorsabbá és hatékonyabbá a gyártást.