Tajvan lehet a mezőgazdaság 4.0 központja

Tajvan lehet a mezőgazdaság 4.0 központja

Tajvan lehet a mezőgazdaság 4.0 központja

agrár

2 perc

Tajvan régebben egyet jelentett a játékgyártással és az elektronikai alkatrészekkel, de az ország a területén zajló agrárforradalom révén a jövőben nagyobb világgazdasági befolyásra tehet szert.

A sziget mindössze kétórányira fekszik Sanghajtól, lakói a mandarin nyelvet használják, így tökéletes bázist jelenthet a lábukat a jól jövedelmező kínai piacon megvetni szándékozó cégeknek.  Mostanában sokan szeretnék, ha Tajvan válna a Mezőgazdaság 4.0 központjává; kevés olyan hely van a világon, amely alkalmasabb lenne mind az növénytermesztésben használt intelligens eszközök, mind pedig a nagyméretű precíziós mezőgazdasági projektek fejlesztésére. 

Mi az a Mezőgazdaság 4.0?

A precíziós gazdálkodás vagy más néven Mezőgazdaság 4.0 azt a rendszert jelöli, amely egyaránt használ drónokat, robotikát, Dolgok Internetét, vertikális mezőgazdálkodást, mesterséges intelligenciát és napenergiát, de olyan technológiai megoldások is kapcsolódnak hozzá, mint a félvezetők, az akvapónia és a hidropónia, vagy az üvegházak.

Nagyvárosi farmok Dubajban

Azáltal, hogy a digitális technológia beépül a mezőgazdálkodási gyakorlatba, a cégek növelhetik a termelésüket, miközben költségeik és a terméskárok csökkennek, mindemellett kevesebb vizet, üzemanyagot es műtrágyát használnak fel, vagyis a korlátozott erőforrások mellett több élelmiszert termelnek, ráadásul kisebb környezetterhelés mellett. A fogyasztó számára mindez jobb minőségű, olcsóbb élelmiszert jelent. 

Szóval, valahogy úgy kell elképzelnünk a jövő farmját, mint ami ugyan hasonlít a maira, de sokkal automatizáltabb, és az okostechnológia segítségével képes érzékelni és automatikusan kielégíteni a növények igényeit.  

De miért éppen Tajvan?

Tajvan ugyan területileg kicsi, de az egy lakosra jutó villamosmérnökök számát tekintve világelső, és a Mezőgazdaság 4.0-hoz szükséges szinte minden készség és összetevő megtalálható a szigeten. Számítógépes hardvergyártó piaca 2014-ben elérte a 131 milliárd amerikai dollárt, és exportjának 30 százaléka az IT-ből és az elektronikából származik. Az ország a világ második legnagyobb napelem-gyártója, itt készül a félvezetők és a LED-izzók negyede, az integrált áramkörök 70%-a, valamint a okos-mezőgazdasági projekteknél és a Dolgok Interneténél használt szenzorok nagy része, valamint fontos szerepet játszik a robotikában és a dróniparban  is. A kormányzat 2020-ig mintegy 9.8 millió dollárt tervez befektetni az okos-mezőgazdaságba.

A tradicionális növénytermesztésnél jóval hatékonyabb beltéri mezőgazdaság jótétemény lehet a tajvani LED-iparnak, ugyanis ezek közül a cégek közül sok a LED szektorból indulva kezdett bele az épületen belüli növénytermesztésbe, így komplett LED-es és hidropónikus megoldásokat is kínálnak.

Forrás: ReadWrite