Guruló robotokkal monitorozná a szántóföldeket az Alphabet

Kapcsolódó cikkek

Guruló robotokkal monitorozná a szántóföldeket az Alphabet

Guruló robotokkal monitorozná a szántóföldeket az Alphabet

agrár

2 perc

A Google anyacégének új kezdeményezése a gazdálkodók munkáját is megkönnyítené, és a fenntarthatóságot is erősítené.

Az Alphabet X által bemutatott Mineral projekt célja olyan technológiák és robotok kifejlesztése, amelyek képesek korszerűsíteni és hatékonyabbá tenni napjaink mezőgazdaságának működését. Egy úgynevezett „moonshot” kezdeményezésről van szó, amely a fenntartható élelmiszer-előállításra és a nagyüzemi gazdálkodásra összpontosít, külön hangsúlyt fektetve számos szoftver- és hardverprototípus kifejlesztésére és tesztelésére. Ilyen például a mesterséges intelligencia (AI), a szimuláció, a szenzorok, a robotika és más innovatív technológiák alkalmazása.

A többi között tervezik a termőföldeket monitorozó robotjármű kifejlesztését is. Az alacsony károsanyag-kibocsátású, napelemekkel felszerelt, elektromos meghajtású homokfutó várhatóan többféle formában és méretben lesz elérhető, hogy különböző terepeken is használható legyen.

A kamerákkal és szenzorrendszerrel felszerelt szerkezet részletes adatokat gyűjtene a különféle szántóföldi növényekről. Az önjáró kocsi az egyes növények azonosítása és vizsgálata után, a talaj- és időjárási adatok, valamint a műholdakon keresztül kapott információk révén képes lenne mindenféle mintázat azonosítására a növényekben és azok környezetében. Így a gazdálkodók rendkívül részletes adatsorhoz juthatnának hozzá a terményeikről. A mesterséges intelligencia segítségével pedig látható lenne, milyen erőfeszítésekre van szükség ahhoz, hogy hatékonyabb legyen a gazdálkodás az adott területen.

Ahogyan arra a Mineral weboldalán is felhívják a figyelmet, a klímaváltozás miatt a mezőgazdasági termelékenység is csökkent. A fejlesztők fő célja egy olyan robot megalkotása, amely kifejezetten növényspecifikus adatokat szolgáltathat a termelőknek.

A minél komplexebb adatgyűjtésnek és elemzésnek köszönhetően nem szükséges a teljes szántóföld permetezése, a munkálat elegendő csak bizonyos területeken vagy meghatározott növények esetében. Ezzel csökkenthetők egyrészt a kapcsolódó költségek, másrészt pedig a vegyszerek használatával járó káros környezeti hatások.

A bejelentés alapján úgy tűnik, hogy a projekt még kezdetleges fázisban van. Egyelőre annyi tudható, hogy a Mineral csapata megoldásokat keres a fenti problémákra az elkövetkező években.

Forrás: