A digitális átállás lehet a mentőöv a mezőgazdaságban

Kapcsolódó cikkek

A digitális átállás lehet a mentőöv a mezőgazdaságban

A digitális átállás lehet a mentőöv a mezőgazdaságban

agrár

2 perc

Az elmúlt években köszönhetően az AgTech-nek, vagyis az agráriumban megjelenő új technológiáknak, sokat változtak az ágazat lehetőségei.

A népesség erőteljes növekedése hosszú távon befolyásolja az erőforrások rendelkezésre állását is. Egyes tanulmányok szerint elkerülhetetlen, hogy a mezőgazdasági termelés 2030-ra 60 százalékkal növekedjen. Ehhez viszont az is szükséges, hogy az élelmiszereket előállító termelők és gyártók fontosnak érezzék a mezőgazdaság digitális átalakítását, valamint világszerte lehetőségük legyen a fejlesztésekre.

Okostechnológia a földeken

A Dolgok Internete (Internet of Things) teljesen átalakíthatja a mezőgazdasági ipart. Rendkívül nagy potenciál van a többi közt az IoT élelmiszeripari felhasználásában. A Cisco egyik tanulmánya szerint egyedül a Dolgok Internetével kapcsolatban is már 14,4 billió dollár a tét. Az IoT például a szenzorok használata révén egyszerűsíti és racionalizálja a rendelkezésre álló források összegyűjtését, vizsgálatát és mindenre kiterjedő elosztását.

A termőföldek körül stratégiailag elhelyezett szenzorok kombinálva a képfelismerő technológiákkal lehetővé teszik, hogy a termelők bárhonnan „rápillanthassanak” a terményre. A valós idejű adatokat küldő eszközök révén a termelő a világ bármely pontján tartózkodjon is éppen, szükség esetén azonnal be tud avatkozni. Ezek az innovatív rendszerek tehát pontosan arra képesek, amire az iparágnak szüksége van; használatuk magasabb termésátlagokat és kevesebb veszteséget eredményez.

IoT és szenzorok a gépekben

Nemcsak a termőterületek, hanem a mezőgazdasági eszközök is felszerelhetők az állapotukat ellenőrző eszközökkel. A precíziós mezőgazdaság a többi között azt jelenti, hogy a traktorok és más gépek navigációs rendszerrel és különböző érzékelőkkel vannak ellátva. Például az egyenetlen talaj okozta nehézségek kiküszöbölésére GPS-es méréseket is használnak. De ezek az eszközök alkalmasak – akár rögtön a vezetőfülkében is – a termények feltérképezésére és a betakarítás dokumentálására, vagy akár a traktor szervizigényének jelzésére is. Az okostechnológia segítségével csökkenthetők a gépleállások, hatékonyabban kihasználhatók az eszközök.

Drónok és termésmonitorozás

A gyakran sok száz hektáron gazdálkodó szakemberek értelemszerűen csak a levegőből látják be az egész területet. Számukra komoly megtakarítást jelenthet a jövőben, hogy egy erre alkalmas repülő bérlése helyett mostanában elég mindössze egy drónt beszerezniük.

Az Egyesült Államokban a ma már széles körben elterjedt drónok segítenek az aszály és más negatív környezeti tényezők elleni küzdelemben. A 3D képalkotásra alkalmas eszközök és külön analízis segítségével előre jelezhető a termőföld minősége, és összeállítható az ültetési terv is. Ezek a pilóta nélküli repülő szerkezetek ráadásul ötször olyan gyorsan képesek kijuttatni a megfelelő mennyiségű permetszert, mint bármilyen más gép, közben pedig a vegyszer kiszórásának folyamatos optimalizálására is vigyáznak.

Hamarosan további trendekről is beszámolunk.

Forrás: