Drasztikusabban átrajzolhatja a világot az IoT, mint az internet

Drasztikusabban átrajzolhatja a világot az IoT, mint az internet

Drasztikusabban átrajzolhatja a világot az IoT, mint az internet

még több IoT

2 perc

Hatalmas lehetőségek rejlenek a világhálóra „kötött” eszközökben.

A Gartner piackutató előrejelzése szerint idén világszerte 39 százalékkal növekedhet a forgalomban lévő intelligens eszközök száma a tavalyi évhez képest. Ez azt jelenti, hogy a fogyasztók mintegy 1,1-1,6 milliárd okoskészüléket használnak hétköznapjaik során, amely jól példázza a tárgyakat a weben keresztül összekötő Dolgok Internetének a jelentőségét.

6 érdekesség a Dolgok InternetérőlMilyen funkciókat kínál egy IoT-készülék?

Az Internet of Things működését szabályozó globális szabványok rögzítik azt, hogy egy készüléket akkor lehet ellátni az IoT felirattal, hogyha rendelkezik a következő alapfunkciókkal és a kellő felszereltséggel: a berendezésnek tartalmazni kell beépített szenzorokat, processzorokat, kapcsolódnia kell az internethez, energiatakarékosnak, valamint költséghatékonynak, megbízhatónak, kiváló minőségűnek, és végül – de nem utolsósorban – biztonságosnak kell lennie.

A főleg fogyasztói elektronikai berendezéseket gyártó amerikai Cisco már több riportjában is megerősítette, hogy a Dolgok Internetében rejlő potenciál még messze nincs teljes mértékben kiaknázva. A technológiai vállalat becslései alapján napjainkban a hálózatba köthető eszközök elenyésző százaléka csatlakozik a világhálóhoz.  

Mennyi lehet a Dolgok Internetének piaci értéke 2020-ra?

A két éve publikált előrejelzésük szerint az IoT piaci értéke egészen a 19 billió dolláros szintig emelkedhet 2020-ra. Az okoseszközök látványos sikerének és gyors terjedésének tovagyűrűző hatásai ugyanakkor minden bizonnyal feljebb tornázzák majd a keresletet, és akár 30 százalékkal is leszorítják a költségeket.

A Cisco igazgatótanácsának elnöke, John Chambers szerint a hatalmas lehetőségeket jól mutatja, hogy „a Dolgok Internetének társadalomra gyakorolt hatása öt-tízszer erőteljesebb lehet, mint az interneté volt a maga idejében”.